Osuđujemo napade na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta

Fondacija CURE oštro osuđuje fizički napad na četiri lezbejke među kojima je i aktivistkinja Labrisa (organizacija za lezbejska ljudska prava), a koji se desio u noći 26.09./27.09.2015. u Beogradu.

U posljednje vrijeme svjedokinje smo stalnih fizičkih napada na LBT* žene u BiH i u regionu. Jedan od posljednjih u nizu je i napad koji se desio u noći 26.09./27.09.2015. u Beogradu, gdje su 4 LBT* žene doživjele fizički napad u javnom prostoru.

Ovaj slučaj je samo jedan u nizu napada kojem su LBT* žene svakodnevno izložene i krajnje je vrijeme da nadležni organi vlasti preuzmu odgovornost sankcionisanja počinitelja napada na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a sa druge strane da aktivno rade na usvajanu i impementaciji strategija u pravcu prevencije ponavljanja istih. Deklarativnom zaštitom LBT* prava ne prestaje obaveza nadležnih organa, mi tražimo od predstavnika zemalja u regionu akciju i oštro sankcionisanje ovakvih i sličnih napada na LBT* žene.

Takođe, u Bosni i Hercegovini, svjedočimo da Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek nije usvojila amadmane na Krivični zakona FBiH, te unijela odredbu zločina i govora iz mržnje za napade koji su motivisani mržnjom po bilo kojem osnovu. Harmonizacija legislative u odnosu na međunarodne pravne dokumente koje je BiH potpisala su nužni kako bi se prevenirali ovakvi i slični napadi u budućnosti i kod nas.

Fondacija CURE ovim putem iskazuje punu podršku udruženju Labris iz Beograda i poziva nadležne organe vlasti u Srbiji na brzu reakciju identifikacije, privođenja i kažnjavanja počinitelja napada zasnovanog na seksualnoj orijentaciji.

U nastavku prenosimo saopštenje ispred Labrisa u cjelosti.

„Sinoć u Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke

Obaveštavamo javnost da su u noći između 26. i 27. septembra, u kafiću “SFRJ” dvojica nepoznatih muškaraca brutalno fizički napali i pretukli četiri lezbejke, od kojih je jedna aktivistkinja organizacije Labris, spisateljica, Dragoslava Barzut.

Prema navodima Dragoslave Barzut (1984), nepoznati muškarac, sa kačketom i kapuljačom na glavi, ušao je u kafić i dotrčao do stola za kojim su bile Dragoslava i još tri prijateljice, i uz uzvike “lezbejke, lezbejke!” počeo da ih udara, redom.Napadač je najpre udario S.M. (1984) koja je tom prilikom dobila udarac u desno oko i vilicu, šutirajući je sa leđa. Zatim je L.J. (1986) udario stolicom u butnu kost, nakon čega je šakom u glavu udario Dragoslavu Barzut, koja je od udarca pala na pod.

U trenutku kad je Dragoslava Barzut pozvala policiju, drugi nepoznati muškarac, koji je od ranije bio u kafiću, napao je S.M, šutirajući je i udarajući je šakama po glavi, uzvikujući pritom “mamu ti lezbejsku”. Konobarica kafića je pokušala svojim telom da zaštiti S.M, pri čemu je i ona dobila udarce u glavu. Četvrta devojka J.O. (1992) nije pretrpela fizičke povrede.

Oba napadača su pobegla sa lica mesta pre dolaska policije.

Uzimajući u obzir do sada poznate okolnosti, postoje snažne indicije da je napad na lezbejke bio unapred isplaniran i dobro organizovan, te da predstavlja zločin koji je bez sumnje motivisan mržnjom u odnosu na seksualnu orijentaciju žrtava.

Organizacija Labris snažno osuđuje ovaj brutalni napad i apeluje na nadležne organe da u najkraćem roku identifikuju i privedu pravdi napadače, i da ovo delo okvalifikuju kao zločin iz mržnje, na osnovu člana 54a Krivičnog zakona.

Ovom prilikom podsećamo javnost da su pripadnici/ce LGBT zajednice izložene stalnoj opasnosti od nasilja i diskriminacije, i da su napadi poput ovoga alarmantna i svakodnevna pojava širom Srbije, i apelujemo na nadležne organe i institucije da snažnije i delotvornije rade na prevenciji nasilja.“

Fondacija CURE

Također vam se može svidjeti…