Poziv za dostavljanje fotografija na temu “Marginalizovane i ranjive grupe u BiH”

 

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE iz Sarajeva raspisuju POZIV za dostavljanje fotografija na temu „Marginalizovane i ranjive grupe u BiH“, nastavljajući tako raditi na promociji profesionalnog i etičkog izvještavanja o marginalizovanim grupama u bosanskohercegovačkom društvu i afirmaciji novinarske nagrade „Srđan Aleksić“.

 Na ovaj način želimo omogućiti i fotoreporterima da se uključe u promociju ljudskih prava ovih grupa i da svojim fotografijama, kao specifičnim formama izražavanja koje svjedoče o vremenu u kojem živimo, doprinesu artikulaciji specifičnih potreba različitih marginalizovanih grupa i iznalaženju sistemskih rješenja za njihove probleme.

Na poziv se mogu javiti svi koji su objavljivali fotografije u novinama i/ili drugim medijima ili čije fotografije su bile namjenjene objavljivanju u periodu od 1. januara 2012. do 01. januar 2013. godine, a državljani su Bosne i Hercegovine, ili rade za medije koji su u Bosni i Hercegovini, kao i strani državljani uz uslov da su im fotografije snimljene na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Autori mogu poslati do pet (5) fotografija isključivo u DIGITALNOJ formi, minimalne veličine od 2200 piksela i maksimalne veličine do 2 Mb.

Fotomontaže, i digitalno manipulisane fotografije ne mogu učestvovati na konkursu.

Poziv za dostavljanje fotografija biće otvoren do 01. marta 2013. godine.

Organizatori će izabrane fotografije predstaviti na dvije izložbe koje će biti organizovane tokom 2013. godine, a 12 fotografija koje budu izabrane kao najbolje odlukom žirija i publike, biće objavljene u kalendaru za 2014. godinu.

Fotografije se dostavljaju Helsinškom parlamentu građana putem e-maila: fotografija@hcabl.org

Više informacija pronaći i na wb stranici Helsinškog parlamenta građana Banja Luke www.hcabl.org ili putem telefona 051/432-750.

Uslove za učešće možete pročitati ovdje.

Prijavu možete preuzeti ovdje.

Aktivnost je dio projekta X-press, socijalna uključenost putem medija, koji finansira Evropska unija.

 

 

Također vam se može svidjeti…