X-Press sesija “Veganstvo u bh. društvu”

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka organizuju X-PRESS sesiju:

“Veganstvo u bh. društvu”


X-Press sesija se održava u četvrtak, 01.11.2012. u 12:00h, u Vegehani (Ferhadija 39) u Sarajevu.

 

Uvodničarka sesije je Tea Jerkić, zaposlenica u Vegehani. Govorit će o veganstvu, šta znači veganstvo kao društveni pokret – veganizam, te da li mediji izvještavaju o veganstvu i u kojem kontekstu izvještavaju i kome se mogu obratiti u BiH sve osobe kada žele da dobiju pravilne informacije o veganstvu.

Svjetski dan veganstva obilježava se svakog 01. novembra od 1994. godine kada ga je utemeljila  Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Veganstvo je način prehrane i životni stil u kojem se ne koriste hrana, kozmetika, odjeća i drugi proizvodi životinjskog porijekla. Osoba koja prakticira veganstvo zove se vegan i veganka. Oni/e se zalažu protiv okrutnosti prema životinjama te promiču alternativne načine koji su prijateljski prema životinjama, ljudima i okolišu.

 

S ekološkog gledišta, mesna industrija sudjeluje u zagađenju zraka, zemlje i vode, doprinosi eksploataciji i krčenju šuma i velikih zemljišnih površina za uzgoj biljnih kultura namijenjenih prehrani velikog broja uzgajanih životinja.

 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještivanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 

Također vam se može svidjeti…