OSMOMARTOVSKI MARŠ I PRIDRUŽI SE ŽENAMA NA MOSTU!

OSMOMARTOVSKI MARŠ I PRIDRUŽI SE ŽENAMA NA MOSTU!

101 godina 8.marta – 101 razlog zašto glasati za ženu na lokanim izborima2012!

 

Fondacija CURE, Žene za Žene Internacional i Udruženje INFOHOUSE sa zadovoljstvom vas poziva na Međunarodni dan žena 2012. koji se obilježava aktivističkim osmomartovskim maršom (kojeg Fondacija CURE realizuje svake godine od 2009.) i akcijom „Pridruži mi se na mostu – Join me on the Bridge 2012“ (koju organizuje Žene za žene Internacional tradicionalno i koja će se istovremeno dešavati u više od 70 zemalja širom svijeta).

 

Bit će nam zadovoljstvo da se pridružite aktivnostima koje će se realizovati 8. marta u Sarajevu gdje će se sve zainteresovane osobe okupiti u periodu od 11.00 – 11.30h ispred Zemaljskog muzeja BiH, a nakon okupljanja u 11.30h učesnici/ce će načiniti zajedničke korake protkane porukama mira, osvještenosti i rodne jednakosti do parka „Spomenik“ (sa početkom u 12.00 sati u parku ispred Općine Centar), gdje će se održati centralna manifestacija, a puštanjem balona sa Ajfelovog mosta na Skenderiji manifestacija bi bila zvanično završena.

Ove godine braniteljice ženskih ljudskih prava organizuju i spajaju zajedničke aktivnosti za Međunarodni dan žena, kako bi skrenule pažnju na postojanje neravnopravnopravnog tretmana na osnovu spolnih i rodnih uloga i nakon 101. godine aktivnog zahtjevanja aktiviskinja da se diskriminacija nad ženama ukine! 

 

Sarajevskim aktivnostima povodom osmog marta pridružuju se ženske organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, mlade žene iz CURE Mreže mladih aktiviskinja i građani/ke, a glavni glavni cilj akcije je podsjetiti zašto je osmi mart dan žena, koja su prava žena i koja se sve prava još uvijek krše, te kako svaka osoba može dati svoj doprinos rodnoj i spolnoj jednakosti. Želimo skrenuti pažnju da je 8. mart nastao iz potrebe da se obilježi Dan žena u čast Pokreta za prava žena. Pokret za prava žena se pojavljuje početkom prošlog stoljeća, a osnovni ciljevi su postizanje općeg prava glasa za žene, prava na učešće u vlasti, pravo na rad.

 

U parku „Spomenik“ će biti upriličen prigodan program za predstavnike/ice diplomatskog kora, predstavnike/ice vladinog i nevladinog sektora, učesnice/ke manifestacije, predstavnike/ice medija, saradnike/ice i prijatelje/ice organizacija Žene za Žene International i Fondacije CURE.

 

Kampanja „Pridruži mi se na mostu“ je počela u 2010. godini kad su se žene iz Konga i Ruande susrele na mostu da bi spojile svoje dvije države i pokazale da one mogu da grade most mira i nade za budućnost. Ta akcija je izazvala masivan globalni pokret, tako da su se i prošle godine hiljade osoba na stotinu mostova širom svijeta pridružili/e, a kampanja se nastavlja širom svijeta i ove godine.

Više informacija o aktivnostima iz cijele BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u BiH se nalaze ovdje.

Dobrodošli/e!         

 

Tim Fondacije CURE (Sadžida, Denija, Jadranka, Berina M., Stela, Berina Dž., Vedrana i Tanja)

 

„Pridruži mi se na mostu – Join me on the Bridge 2012“

Pridruži mi se na mostu – je susret žena i muškaraca širom svijeta, koji se zajedno zalažu za mir i žensku jednakost.

Kampanja Pridruži mi se na mostu je počela u 2010. godini kad su se žene iz Konga i Ruande susrele na mostu da bi spojile svoje dvije države i pokazale da one mogu da grade most mira i nade za budućnost. Ta akcija je izazvala masivan globalni pokret, tako da su se prošle godine hiljade osoba na stotinu mostova širom svijeta pridružili/e.

Na Međunarodni dan žena, 8. marta, opet će hiljade ljudi pokazati da su uz žene Afganistana, Iraka, Konga, Ruande, južnog Sudana i drugih ratom zahvaćenih zemalja.

Mi se pridružujemo tim ženama kako bi im dale snagu i pokazale da podržavamo njihove zahtjeve za mirom i jednakosti. Žene su graditeljice mira i jednakosti i na svojim protestima govore o važnosti mira i izgradnji boljeg svijeta.

Sada je vrijeme da se sve žene širom svijeta spoje u građenju mostova, u pridruživanju na mostovima i proslavama koje će se organizovati na mostovima. Snažne žene grade mostove mira za našu budućnost. Sa vašom pomoći ćemo biti još jači/e.

 

Također vam se može svidjeti…