OBILJEŽAVANJE 8. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Želimo da solidarnost, nenasilje i mir bude svakodnevnica svih građana i građanki BiH

 

Fondacija CURE poziva sve individue, organizacije, formalne i neformalne grupe i medije da zajedno učestvujemo u aktivističkom obilježavanju 8.marta – Međunarodnog dana žena. Ovo je peta godina zaredom kako aktivistkinje i aktivisti organizuju Osmomartovski marš, što je pokazatelj ustrajnosti i posvećenosti ideji zalaganja za ravnopravan položaj žena u BiH, kao i u cijelom svijetu koju su započele naše pretkinje i heroine.

 Okupljanje građana i građanki planirano je u petak 08.03.2013. godine ispred Zemaljskog muzeja između 11:30h i 12:00h. U 12:00h predviđen je početak marša koji će se kretati od Zemaljskog muzeja prema Trgu djece Sarajeva (plato ispred BBI centra) gdje će aktivistkinje Fondacije CURE zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama drugih organizacija koje će podržati marš, dijeliti promotivni materijal i informirati građane i građanke o 8. martu i položaju žena u BiH.

Fondacija CURE Osmomartovskim maršem želi podsjetiti građane i građanke BiH na istinske vrijednosti  8. marta, ali i skrenuti pažnju na probleme sa kojima se i danas žene diljem BiH i svijeta susreću. Ovim maršem želimo još jednom ukazati na zakone koji se ne implementiraju i na taj način podstaći vlasti da shvate njihovu važnost i prihvate svoju odgovornost u kreiranju jednakog i jednakopravnog društva za sve građane i građanke.

Fokus ovogodišnjeg Osmomartovskog marša stavljen je na sve žene koje trenutno proživljavaju različite vrste nasilja (fizičkog, psihičkog, verbalnog, ekonomskog i dr.), skrenuti pažnju na probleme sa kojima se susreću žene u svim sferama društva, na seksizam koji je prisutan u bh. društvu, govor mržnje i mizoginiju koja se svakodnevno ispoljava u privatnom i javnom prostoru (od ulica bh. gradova do vladinih institucija), verbalnu diskriminaciju i seksualni terorizam kojeg žene svakodnevno trpe.

Također, ovim putem želimo podržati i solidarisati se sa aktivistkinjama iz Egipta koje svakodnevno doživljavaju nasilje i svojim protestom zahtjevaju ravnopravan status u društvu i bolje uslove za život. Saksualni terorizam se u velikoj mjeri koristi od strane egipatske rulje kako bi zastraštio, obezvrijedio i ponizio aktivistkinje tokom protesta koji se održavaju na Tahrir trgu u Egiptu.

Poruku koju želimo da pošaljemo mirnim maršem na Međunarodni dan žena je da konačno svi/e subjekti društva shvate koliko je sigurnost (UN Rezolucija 1325) važna, koliko je nasilje raspostranjeno u svakodnevnom životu i da počnu osuđivati sve oblike nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, te da se osiguraju strategije koje će obezbjediti da sve osobe koje vrše nasilje budu sankcionisane.

  Za sva dodatna pitanja kontaktirajte CURE ured na 033 207 561, ili/i posjetite našu web stranicu www.fondacijacure.org

 

Dobrodošli/e!

Tim Fondacije CURE 

Također vam se može svidjeti…