STO GODINA MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U SARAJEVU – 8. MART 2011

STO GODINA MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U SARAJEVU – 8. MART 2011:

Neću karanfil, hoću posao – 100 godina 8.marta – hoćemo ženska ljudska prava svaki dan – jednake mogućnosti nisu privilegija, nego obaveza!

 

Fondacija CURE vas poziva na dan žena 2011. koji se obilježava velikim aktivističkim Osmomartovskim maršom u utorak, 8. marta u Sarajevu sa početkom u 11.55 sati ispred Parlamenta BiH (Marijin Dvor, Sarajevo). Marš završava ispred BBI centra u 12.30 sati gdje će se održati niz performativnih, umjetničko-kulturnih i aktivističkih nastupa.

 

Usljed finansijskih ograničenja, bilo bi super da što prije najavite svoj dolazak kako bismo vas obavjestile da li smo u mogućnosti platiti vaše putne troškove.

 

Sarajevskom Maršu za osmi mart pridružuju se ženske organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, mlade žene iz CURE Mreže mladih aktiviskinja i građani/ke, a glavni cilj je načiniti zajedničke korake protkane porukama mira, osvještenosti i rodne jednakosti. Naglasit ćemo da se 2011. godine  slavi 100 godina Međunarodnog praznika za žene, i kako je idealna prilika da se javnost, a naročito poslovni subjekti, podsjete na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH.

 

Zadovoljstvo nam je pozvati  sve vas da učestvujete na Osmomartovskom feminističkom maršu  u Sarajevu da zajedno podržimo važne ciljeve za dobrobit svih žena i djevojaka.

Želimo skrenuti pažnju da je 8. mart nastao iz potrebe da se obilježi Dan žena u čast Pokreta za prava žena. Pokret za prava žena se pojavljuje početkom prošlog stoljeća, a osnovni ciljevi su postizanje općeg prava glasa za žene, prava na učešće u vlasti, pravo na rad.

Ovom prilikom najavljujemo ulične akcije i u drugim bh. gradovima, koje organizuju aktiviskinje iz CURE Mreže mladih aktiviskinja, i to:

·         U Travniku – petak, 04.03.2011. sa početkom u 11.00 sati u trgovačkom centru Konzum

·         U Zenici – subota, 05.03.2011. sa početkom u 11.00 sati u trgovačkom centru Džananović

 

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte na CURE ured na 033 713 610, ili putem maila info@fondacijacure.org

 

Dobrodošle!

Tim Fondacije CURE

 

Također vam se može svidjeti…