OBILJEŽAVANJE 8. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA “FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Nacionalizam jeste

Osmomartovski marš

Fondacija CURE organizuje mirovno-aktivistički marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane osobe, organizacije, formalne i neformalne grupe da nam se pridruže na uličnoj akciji koja će se organizovati u utorak, 08.03.2022. godine u 12.00 sati. RUTA osmomartovskog marša: okupljanje ispred Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva ulicom Maršala Tita do Ministarstva zdravstva FBiH (prelazimo ulicu ka Alipašinoj džamiji) nastavljamo ulicom Hamze Hume do Obale Kulina bana, gdje prelazimo ulicu te nastavljamo kroz Hiseta do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Trg BiH).

Ove godine ćemo skrenuti pažnju sa porukom “FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – nacionalizam jeste!”. U Bosni i Hercegovini imamo patrijarhalno nasljeđe u kojem se u ime nacije poziva na netoleranciju, netrpeljivost, nasilje, a promovišu se vrijednosti militarizma, razjedinjenosti, poziva se na sukobe, unosi se razdor među stanovništvom BiH, vrši se diskriminacija, segregacija i kreira političko okruženje u kojem građani/ke žive u strahu od novih sukoba.

Fondacija CURE će zajedno sa aktivistima/kinjama i svim organizacijama s kojima dijeli želju za državom ravnopravnih građana/ki u kojoj se promoviše mir i štite prava i slobode, poslati poruku otpora svim vidovima nasilja i diskriminacije.

Pridružite nam se da obilježimo 8. marta aktivistički i suprotstavimo se svim politikama koje stoje na putu ostvarenja ženskih prava i mira!

Ukoliko ste zainteresovani/e da nam se priključite, molim vas da putem e-maila pošaljete informacije o broju osoba koje dolaze, kao i informacije iz koje su organizacije (ukoliko ste član/ica neke formalne ili neformalne grupe), kako bi potvrdili svoj dolazak na Osmomatovski marš. Ove informacije su nam potrebne radi uvida u broj osoba koje će prisustvovati događaju, a kako bismo mogle ispoštovati sve mjere Kriznog štaba FBiH vezano za pandemiju uzrokovanu COVID-om 19.

Za potvrdu prisustva na Osmomatovskom maršu ili za dodatna pitanja pišite Saši Radulović do 04.03.2022. na e-mail: sasha@fondacijacure.org

ili se javite putem telefona na broj:+387 33 207-561

Nek’ nam živi aktivistički 8.mart!

Tim Fondacije CURE

Također vam se može svidjeti…