Fondacija CURE obilježava MEĐUNARODNI DAN ŽENA! Osmomartovski Marš ulicama Sarajeva ove godine uz slogan “Nasilnik na tvom putu”!

 

Fondacija CURE obilježava MEĐUNARODNI DAN ŽENA – Osmomartovski Marš ulicama Sarajeva ove godine uz slogan “Nasilnik na tvom putu”!

Fondacija CURE organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresovanim pojedinkama/pojedincima, organizacijama i formalnim/neformalnim grupama, te sa članovima/cama Ženske mreže BiH.

Početak marša planiran je u nedjelju, 08.03.2020. godine u 13:00 ispred Parlamentarne skupštine BiH i kretat će se rutom kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva – BBI Centar, gdje će se izvesti performans „Nasilnik na tvom putu!“

Mirnim maršom želimo skrenuti pažnju na probleme sa kojima se suočavaju žene u BiH i svijetu, te dati važnost obilježavanja Međunaronog dana žena. O historijatu osmog marta i međunarodnoj borbi i zalaganju žena za pravo glasa, jednake plate, jednake uslove rada, pravo na abortus, skraćenje radnog vremena i ekonomsku sigurnost, ali i bolji kvalitet života se ili premalo zna ili namjerno zaboravlja.

Nakon aktivističke šetnje ispred BBI Centra izvest će se performans “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”) u organizaciji studentica Centra za interdisciplinarne studije (ERMA) i Fondacije CURE. Performansu će se pridružiti i drugi/e zagovornici/ce ženskih prava koji/e žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nasilje i probleme sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

Performans je nastao u Čileu od strane feminističkog kolektiva #lastesis pod nazivom “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”), 25. novembra (Međunarodni dan u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama). Performans je izveden i na mnogim svjetski trgovima počevši od Santijaga do Osla,  Mapuča teritorije do Bejruta, Londona, Pariza postavši globalna, transfeminisfička himna koja osuđuje svaki vid nasilja i silovanja (uključujući državu, sudove i medije).

Želimo da svojim prisustvom skrenemo pažnju na nasilje i probleme sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini, a također želimo iskazati našu podršku i solidarnost sa ženama iz drugih dijelova svijeta koje su se suprotstavile patrijarhalnom nasilju od strane njihove vlade i neoliberalnog sistema. Svjesne smo da se silovanje previše često koristi kao oružje u ratovima, ili kao instrument za represiju i ušutkavanje onih koji koji se protive postojećem poretku. Žene zaslužuju da žive ispunjene i zdrave živote, slobodne od bilo kojih oblika nasilja nad našim tijelima.

Osmomartovski marš je dio aktivnosti Sedmice Izgradnje mira i ženske solidarnosti od 02.03. – 09.03.2020. koju organizuje Mreža za izgradnju mira u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, Inicijativom građanke za ustavne promjene i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH ključnom porukom “Niti jedna žena nevidljiva”.

Molimo da Vaš medij da doprinos za aktivističko obilježavanje 8.marta, tako što će medijski popratiti ovaj događaj. Za više informacija kontaktirajte Vildanu Džekman i Vedranu Frašto na e-mail: vildana@fondacijacure.org i vedrana@fondacijacure.org

ili putem telefona:+387 33 207-561

Vidimo se u 13h ispred Parlamenta skupštine BiH, ili u 13.30h ispred BBI centra!

Tim Fondacije CURE

 

 

Također vam se može svidjeti…