Fondacija CURE iskazuje punu podršku protestu za žaštitu djevojaka i djevojčica od seksualnog nasilja u Prištini (Kosovo)

Fondacija CURE iskazuje punu podršku protestu za žaštitu djevojaka i djevojčica od seksualnog nasilja u Prištini (Kosovo)

Protesti građanki i građana Kosova traju danima u Prištini da izraze revolt protiv seksualnog nasilja nakon silovanja 11-godišnje djevojčice u jednom partku u Prištini (Kosovo) sa zahtjevima koje protestanti i protestantice upućuju vlastima Kosova.

31.08.2022. godine protest je organizovao Kolektiv za feministički misao i djelovanje Kosovo, a u izrečenim zahtjevima protesta stoji:

1. Zahtjevamo legalizaciju i distribuciju spreja za samoodbranu (pepper spray);

2. Razrješenje sa dužnosti sudija koji su izricali presude ispod onih koje su predviđene zakonom, i koji su umanjivali minimalne zatvorske kazne za počinitelje seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama;

3. Razješenje sa dužnosti policijskih zvaničnika i tužilaca koji zapostavljaju slučajeve rodno zasnovanog nasilja nad ženama;

4. Pokretanje efektivnih mehanizama za podršku preživjelima seksualnog nasilja;

5. Uvođenje seksualnog obrazovanja u škole.

Zgrožene smo činjenicom da silovanje 11-godišnje djevojčice desilo, jer znamo da to nije pojedinačni, izolovan slučaj. U protekle dvije godine, svjedočile smo brojnim iskustvima silovanih djevojčica i žena koje nisu smjele nasilje prijaviti jer nisu imale povjerenja u institucije da će ih zaštititi. Opet postavljamo pitanje: kako je moguće da živimo u svijetu u kojem ljudska bića narušavaju živote drugih ljudskih bića, mijenjaju živote drugih iz korjena, istrgnu u sekudni svu ljepotu života i pretvore u noćnu moru? Kako je moguće, da neko osmisli i sprovede tolike grozote nad drugim ljudskim bićem? I šta rade ljudi koji su odgovorni za takvo društveno stanje?

Živimo u okrutnom svijetu. Živimo u svijetu u kojem djevojčice i žene nisu nikad sigurne. Silovanja djevojčica i žena se dešavaju svake sekunde u svijetu. Ženska tijela su tretirana kao vlasništvo muškaraca, u kojima muškarci u ime države, religije, kulture i tradicije određuju sadašnjost i budućnost naših života i naših tijela.

Živimo u okrutom svijetu u kojem patrijarhat daje slobodu muškarcima da vrše nasilje, siluju, zlostavljaju, muče, drže u zarobljeništvu, odlučuju o sudbini žena i ubijaju.

Djevojčice i žene žive u stalnom u strahu u da će neko preuzeti kontrolu nad našim životima i našim tijelima. To je strah koji smo naslijedile od naših pretkinja i živi još uvijek. Taj strah prenosimo na sljedeće generacije djevojčica – jer nemamo povjerenja da će sistem da nas zaštiti.

Prijekor i tretiranje pojedinačnih slučajeva nasilja nije riješenje. Rješenje je mijenjanje cjelokupnih postavki društvenog uređenja u kojem nećemo učiti djevojčice i žene kako da se zaštite od nasilja, nego konačno obrazovati dječake i muškarce da je nasilje drušveno neprihvatljivo, da je kažnjivo i da za nasilje nema opravdanja.

Do tada za silovanje 11godišnje djevojčice – svi su odgovorni i krivi!

Pjesma “Un violador en tu camino” je inspirisana radom antropologinje Rite Segato koja tvrdi da je seksualno nasilje politički, a ne moralni problem. Tekst pjesme opisuje kako institucije – policija, sudstvo i političke strukture vlasti – podržavaju sistematska kršenja ženskih prava.

YouTube player

Također vam se može svidjeti…