Fondacija CURE i “CURE iz Travnika” organiziraju uličnu akciju “STOP NASILJU PROTIV ŽENA”

Dođi i podrži kulturno aktivističku uličnu akciju

–      muzičke izvedbe – informacije o nasilju – aktivizam za ženska ljudska prava – radionice u školama – rezultati anketnog istraživanja – projekcija filma –

Velika ulična akcija kulturnoaktivističkog sadržaja pod nazivomSTOP NASILJU PROTIV ŽENA” održat će se u petak, 13. novembra 2009. godine na Trgu Lajpcigovom sa početkom u 10.00 sati u organizaciji Fondacije CURE i “CURE iz Travnika”.

Za ovu veliku uličnu akciju mlade aktivistice će građanstvu pružiti informacije o nasilju protiv žena, djevojaka i djevojčica. Neformalna grupa “CURE iz Travnika” uradile su mini istraživanje koje će predstaviti javnosti na kultuno-umjetničkoj i aktivističkoj uličnoj akciji. Anketirane su osobe mlađe dobi, od toga su 69.23% muškarci, a 30.77% djevojaka. Rezultati istraživanja su šokantni, 95% ispitanika/ca ne zna šta je nasilje, 85% njih ne znaju kome da se obrate kada vide nasilje, što je jedan od pokazatelja da mlađa populacija nije upućena o problemu nasilja protiv žena.

Mlade aktivistice žele da promijene tu situaciju, pa su održale radionice u tri travničke srednje škole. Poruka koju one šalju je jasna a ona glasi „STOP nasilju protiv žena!“.

Ovaj feminističko aktivistički poduhvat nudi i kulturno umjetnički sadržaj u sklopu kojeg će nastupiti DJ Nika, uz predstavljanje informacija o nasilju, rezultati mini istraživanja, aktivizma i volonterizma, a u 19.00 sati  u Domu kulture Travnik bit će prikazana projekcija aktivističkog filma.

U sklopu Fondacije CURE incijative „Upoznaj svoja prava i žensku istoriju, osnaži se i aktiviraj! održana je edukacija za “CURE iz Travnika” oktobru 2009. godine. Cilj incijative „Upoznaj svoja prava i žensku istoriju, osnaži se i aktiviraj!“ jeste da osnaži i podrži cure kako bi one same osmislile i sprovele akciju u djelo.

Akcija se realizira  zahvaljujući podršci CFD Švicarke feminističke organizacije, Centra za edukaciju mladih,

Doma kulture Travnik, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, a pomoć su pružili i TNT radio, Grafički dizajn „Justice“, lokalne slastičarne, trgovine i pizzerija.

Ulaz je slobodan!

Dobrodošli/e!

Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 270 610, ili pišite na info@fondacijacure.org

Za CURE tim,

Vedrana Frašto

Asistentica za odnose sa javnostima

Također vam se može svidjeti…