”Žena za ženu“ svojim angažmanom pomogle Konjicu

 

Žene iz Hajderovića izrađuju maske od materijala koje su imale

Članice Udruženja „Pašinka“ stavile su se na raspolaganje članovima zajednice posebno onih starijih kako bi im donijeli lijekove ili druge potrepštine, ali i pružile bilo koju drugu vrstu pomoći

U cilju promocije i zaštite ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa u deset općina u BiH, Evropska unija finansira projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene” koji  realiziraju Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena (FWE).

Jedna od tih lokalnih zajednica su Hajderovići koji pripadaju općini Zavidovići, gdje je uz saradnju s Udruženjem žena „Pašinke“ organizirana dvodnevna radionica prije nego što je proglašena pandemija novog koronavirusa koji izaziva bolest Covid-19. Tada su učesnice rekle da je njihov cilj generalno poboljšati život žena na selu kroz dokvalifikaciju i usavršavanja dodatnih znanja.

Kroz nedavni razgovor sa predsjednicom Udruženja „Pašinke“ Mersihom Skejić o tome na koji način su se organizovale u vrijeme pandemije i na koji način im je pomogla suradnja na projektu Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene“, Mersiha je navela kako su jako su zadovolje što mogu surađivati sa Fondacijom CURE i Fondacijom za osnaživanje žena na ovom projektu.

Važna im je podrška u udruženju jer one imaju ideja za osnaživanje zajednice, ali im je potrebno da im neko pomogne u sticanju iskustva u svom radu. Svaki vid podrške im je značajan i dugoročno ima efekta.  Zahvaljujući grantu Evropske unije, nabavile su industrijske mašine za šivanje. A sada, uz pomoć šivaćih mašina i materijala kojeg su imale na raspolaganju odmah su počele krojiti zaštitne maske kako bi dale svoj doprinos u borbi protiv pandemije novog koronavirusa.

Mersiha je navela da su se žene morale preusmjeriti na druge zadatke, ali i da su se u toj lokalnoj zajednici vrlo brzo prilagodile novim uvjetima poštujući pravila i živeći život uz veliku dozu opreza.

Sve članice udruženja odmah su se stavile na raspolaganje članovima zajednice posebno onih starijih kako bi im donijeli lijekove ili druge potrepštine, ali i pružile bilo koju drugu vrstu pomoći, a njih je oko 360.

Govoreći o pitanjima koja muče žene u Hajderovićima ocijenila je da svaki problem na koji naiđu nađe se načina da se on prevaziđe jer ukoliko se dojavi da je neka žena sama ili u stanju potrebe za vrijeme ove krize Civilna zaštita odgovori na poziv.

– Oni su se na vrijeme organizirali, osigurali su potrebnu opremu poput maski te svako ko je u potrebi može doći na njihove punktove, a za sve ostalo javljaju se osobama zaduženim za podružnicu – pojasnila je Mersiha.

Do sada nisu imale primjere eventualnog zlostavljanja žena u vrijeme pandemije jer žene na selu su i ranije bile uglavnom u kućama gdje su ispraćale i dočekivale ukućane, ali ukoliko se takvo nešto dogodi Skejić napominje da će se adekvatno reagirati.

– Ipak žene osjećaju veći pritisak jer se nastava odvija online, intenzivnije pospremaju kuću i dezinficiraju te sve opet na njima i one uglavnom snose taj teret – kaže Mersiha.

Većina žena iz Hajderevića koja je zaposlena radi u tekstilnoj industriji te su one i dalje ostale na poslu samo su raspoređene u grupe kako bi se ispoštovale sve propisane mjere.

Poručila je svima da ostanu kod kuće jer brinući se za sebe brinu se i za druge, a svemu će doći kraj zbog čega je pozvala na strpljenje.

 

 

Također vam se može svidjeti…