”Žena za ženu“ svojim angažmanom pomogle Konjicu

U vrijeme pandemije koronavirusa žene su se uvezale kako bi odgovorile izazovima i ponovo su široj društvenoj zajednici pokazale koliko su one i njihova snaga nezamjenjiv dio društva

U cilju promocije i zaštite ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa u deset općina u BiH, Evropska unija finansira projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene” koji  realizuju Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena (FWE).  

Nedugo nakon što je projekat počeo sa aktivnostima, nezapamćena kriza uzrokovana širenjem koronavirusa Covid-19 koja nije zaobišla gotovo niti jednu zemlju na svijetu pa tako ni Bosnu i Hercegovinu primorala je vlade da poduzmu drastične mjere zatvaranja granica, ali i građana u njihove domove. Kao ekonomska posljedica cjelokupne situacije je veliki broj radnika/ca koji/e su ostali/e bez posla, a zasigurno će takva situacija najviše pogoditi žene posebno one iz manjinskih i marginaliziranih grupa koje će u domovima imati više obaveza dok će brojne ostati bez radnih mjesta.

U novonastaloj situaciji i na području općine Konjic žene su se našle u veoma zahtjevnoj situaciji i mnogobrojnim obavezama. Zatvaranjem većeg dijela kompanija i manjih firmi, te ograničenjem kretanja građana u cilju smanjenja širenja zaraze koronavirusom, porodice su se našle privremeno zatvorene u „četiri zida“. 

Predsjednica Udruženja „Žena za ženu“ iz Konjica Lejla Halilović istakla je značaj radionica koje su  održane u sklopu projekta na kojima se govorilo o izazovima i snagama udruženja i lokalne zajednice te koliko je bitno udruživanje i osnaživanje žena kako bi zaštitile svoja prava. – Prioriteti su se ovim nemilim događajem naglo promjenili. Briga o ukućanima i dodatne higijenske mjere u kućama i stanovima dodatna su obaveza ženama, te su žene u većini slučajeva pod velikim stresom i pritiskom. 

 – U našem udruženju smo imale nekoliko poziva u potrebi za hranom i higijenom, na što smo se odazvale, jer je ova situacija zatekla neke bez plate ili penzije – kazala je Lejla Halilović.

Govoreći o tome kako se kriza odražava na žene koje su primorane da rade, posebno one iz manjinskih i marginaliziranih grupa, Lejla  kaže da vjeruje da je onim ženama koje rade mnogo teže jer po povratku kući sve ih čeka, a u stalnom su strahu od gubitka posla zbog nastale situacije i krize.

Udruženje „Žena za ženu“ koje jedno od mnogobrojnih udruženja učesnika na projektu koji finansira EU, a realizuju CURE i FWE, od početka proglašenja stanja prirodne i druge nesreće angažiralo je polaznice kursa i članice na izradi pamučnih maski i na taj način su se stavile na raspolaganje Kriznom štabu Općine Konjic. Neumornim radom 11 dana polaznice izrađuju maske za medicinske radnike Opće bolnice Konjic, Doma zdravlja Konjic, Policijske uprave Konjic, Vatrogasne jedinice Konjic, Kriznog štaba Konjic, javnih i komunalnih preduzeća, Crvenog križa Konjic, Udruženja oboljelih i liječenih od malignih bolesti, Udruženja taxista Konjic, mjesnih zajednica sa područja općine Konjic i sugrađana. 

– Morale smo poredati prioritete, ali je situacija bila takva da Opća bolnica nije imala zaštitne maske, a u Konjicu generalno nije bilo zaštitnih maski ni za koga. Mi smo prvo i jedino udruženje koje je stavilo na raspolaganje i materijale i mašine i druge resurse koje smo imale te je 15 sugrađanki izrađivale maske u svojim domovima, jer ih nismo htjele izlagati nepotrebnom kretanju. Pripadnici Policijske stanice Konjic su prevozili materijale do krojačica i donosili izrađene maske s područja cijele općine od Boraka do Kralupa – kaže Lejla Halilović. 

Njihovim angažmanom afirmirale su i druge nevladine organizacije da se uključe u pomoć građanima te su im se javili volonteri, izviđači, Udruženje ribolovaca, Udruženje „Pusti me da tečem“, sportisti, privatnici u malim trgovinama i drugi građani. 

Kao i svaki put do sada kroz svoj rad prate i socijalnu situaciju u općini te Udruženje “Žena za ženu” Konjic ne zaboravlja ni učenike pa su donirale i kompjuter za praćenje online nastave. Donirana su četiri paketa namirnica u vrijednosti od po 100 KM najugroženijim porodicama.

– Ponosne smo što smo uvijek prve u svim pozitivnim promjenama i idejama u našoj općini. Uvezali smo se u jedan neraskidiv lanac i svi zajedno borimo se protiv ove noćne more iz koje ćemo se probuditi uskoro i izaći na sunce – dodala je.

Za nju je najpozitivnije to što je 20 žena  pokrenulo izradu zaštitnih maski za općinu od oko 19.000 stanovnika i najugroženije sugrađane dok nije stigla pomoć u maskama, rukavicama i dezinfekcionim sredstvima.

– Po ko zna koji put smo pokazali da je Konjic sa svojim Konjičanima Grad Heroj i da uvezani u neraskidiv lanac u bilo kojim situacijama možemo uspjeti jedino zajedno – zaključila je predsjednica Udruženja „Žena za ženu“ Konjic Lejla Halilović.

Također vam se može svidjeti…