X-Press sesija: ”Najava Peace Eventa Sarajevo 2014“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka organizuje X-PRESS sesiju na temu:

 

„Najava Peace Eventa Sarajevo 2014“

X-Press sesija će se održati u petak, 30.05.2014. godine sa početkom u 11:00h, u Art kući sevdaha (Halači 5), u Sarajevu.

 

Uvodničar sesije je Goran Bubalo iz organizacije Catholic Relief Services. Na sesiji uvodničar će predstaviti Peace Event Sarajevo 2014. i govoriti o značaju ovog događaja za cijelu BiH.

 

Peace Event Sarajevo 2014 – organizuje više od 50 organizacija u Evropi. Aktivisti/kinje i zagovornici/ce za mir iz raznih država Evrope imaju cilj zamijeniti svijet ratova i nasilja sa kulturom mira, nenasilja i pravde. Manifestaciju organizuje međunarodni koordinacijski odbor u suradnji sa koordinacijskim odborom iz BiH. Međunarodni koordinacijski odbor okuplja brojne domaće i međunarodne organizacije i zadužen je za sveukupni pregled cijele manifestacije.

 

Glavne teme događaja su:  Mir i socijalna pravda,  kultura mira i nenasilja,  ravnopravnost spolova, žene i mir, pomirenje i suočavanje s prošlošću, militarizam i alternative militarizmu. Radionice će se održavati tematski na različitim lokacijama. Prvog dana Peace Eventa je predviđen Karavan mira, kao mirovni marš, gdje će centralno okupljanje biti na Metalcu 06.06.2014.  u 10h. Nakon ovoga će povorka krenuti u obilaženje kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Sarajevu. Centralni dio otvaranja će biti u BKC-u isti dan, sa početkom u 18h. Ceremonija otvaranja će trajati dva sata. Zatvaranje Peace Eventa je predviđeno 09.06.2014. u 16h u BKC-u. Ukupno je previđeno oko 1.000 učesnika/ca na Peace Eventu.

 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještavanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…