X-Press sesija: “Želimo i radimo na kreiranju svijeta bez rata i nasilja!”

 

 

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka je organizovao X-PRESS sesiju: 

„Najava Peace Eventa Sarajevo 2014“

Poruka sa X-Press sesije, povodom najave ovog velikog događaja je bila: “Radimo na kreiranju svijeta bez rata i nasilja!”Uvodničar sesije je bio Goran Bubalo, iz organizacije Catholic Relief Services. Sesija se održala u petak, 30.05.2014. godine sa početkom u 11:00h, u Art kući sevdaha (Halači 5), u Sarajevu. Na sesiji uvodničar je predstavio Peace Event Sarajevo 2014. i govorio je o značaju ovog događaja za cijelu BiH.

 

Na samom početku sesije predstavljen je projekat X-Press sesija, a nakon toga je uvodničar predstavio Peace Event Sarajevo 2014. Peace Event Sarajevo 2014 organizuje više od 50 organizacija u Evropi. Aktivisti/kinje i zagovornici/ce za mir iz raznih država Evrope imaju za cilj zamijeniti svijet ratova i nasilja sa kulturom mira, nenasilja i pravde. Manifestaciju organizuje međunarodni koordinacijski odbor u suradnji sa koordinacijskim odborom iz BiH. Međunarodni koordinacijski odbor okuplja brojne domaće i međunarodne organizacije i zadužen je za sveukupni pregled cijele manifestacije.

 

Glavne teme događaja su:  Mir i socijalna pravda,  kultura mira i nenasilja,  ravnopravnost spolova, žene i mir, pomirenje i suočavanje s prošlošću, militarizam i alternative militarizmu. Radionice će se održavati tematski na različitim lokacijama. Prvog dana Peace Eventa je predviđen Karavan mira, kao mirovni marš, gdje će centralno okupljanje biti na Metalcu 06.06.2014. u 10h. Nakon ovoga će povorka krenuti u obilaženje kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Sarajevu. Centralni dio otvaranja će biti u Bosanskom kulturnom centru isti dan, sa početkom u 18h. Ceremonija otvaranja će trajati dva sata. Zatvaranje Peace Eventa je predviđeno 09.06.2014. u 16h u BKC-u. Ukupno je previđeno oko 1.000 učesnika/ca na Peace Eventu.

Ovo je jedinstven događaj koji će sakupiti veliki broj učesnika/ca koji su posvećeni miru, ponajviše iz Evrope i zapadnog Balkana, koji će zajedno govoriti protiv nasilja i rata 100 godina nakon početka Prvog svjetskog rata. Ljudi iz cijelog svijeta žele živjeti u miru , a uvodničar je rekao da je prošlo stoljeće zabilježilo ratove i nasilje na svim razninama u većini dijelova svijeta, uključujući i bivšu Jugoslaviju.

 

U razgovoru sa prisutnima je rečeno da organizacije i individue koje učestvuju na ovom događaju vjeruju i žele pokazati kakva je snaga aktivnog nenasilja i da je to jedini održivi način da se svijet ratova i nasilja pretvori u kulturu mira i nenasilja. Spomenuta su i aktuelna dešavanja u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Africi i mnogim drugim dijelovima svijeta, uključujući i prirodne katastrofe u regiji (poplave), te da svi ovi događaji zahtijevaju našu zajedničku predanost i apel da postoje alternative ratu. Te alternative su u obliku civilne, nenasilne transformacije sukoba, što je pokazano u mnogim uspješnim kampanjama koje promoviraju nenasilje. Sa ovim događajem se želi poručiti cijelom svijetu: “Želimo i radimo na kreiranju svijeta bez rata i nasilja”.

Uvodničar je rekao da će sam događaj biti prisutan na trgovima i ulicama Sarajeva sa kulturnim sadržajima. Peace Event treba biti u svim njegovim aspektima obilježen kulturom mira i treba biti dostupan svima. Također, mir treba slaviti.

Organizacije koje organizuju ovaj događaj žele izraziti svoje najdublje žaljenje i suosjećanje sa žrtvama poplava i porodicama koje su stradale u poplavama. U okviru Peace Eventa će se održati veći broj humanitarnih akcija i apelirat će se na donacijama za pomoć ljudima koji su preživjeli prirodnu katastrofu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

 

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 

Također vam se može svidjeti…