X-Press sesija “Izgradnja mira i vjerskog dijaloga kroz prizmu medijskog izvještavanja“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka organizuju X-PRESS sesiju:

 

Izgradnja mira i vjerskog dijaloga kroz prizmu medijskog izvještavanja“


X-Press sesija se održava u srijedu, 05.06.2013. sa početkom u 10:00 sati, u restoranu  Druga Kuća Lora, Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

 

Uvodničarka sesije je Zlatiborka Popov-Momčinović, profesorica na Filozovskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Uvodničarka će najaviti događaj „Sedmica/tjedan izgradnje mira i vjerskog dijaloga“ i predstaviti kakav značaj imaju događaji koji se fokusiraju na izgradnju mira za BiH, koje su to aktivnosti koje se sprovode, da li aktivnosti koje su fokusirane na konceptima izgradnje mira pomažu pri osvještavanju građanstva i kako mediji doprinose i kako mogu doprinjeti izgradnji mira u BiH.

 

Tema sesije bi bila najava Sedmice/tjedna izgradnje mira i vjerskog dijaloga koja se dešava u periodu 5.06. – 11.06.2013. u Sarajevu. Međureligijski dijalog je u principu jednostavan koncept: osobe različitih vjera razgovaraju o različitim temama. Ali, ovaj dijalog, nije debata. U dijalogu se sugovornici/ce slušaju i pokušavaju razumjeti poziciju druge osobe. Predrasude o članovima/icama drugih vjerskih grupa, diskriminacija prema drugim i različitim, manjinama, sve to dovodi do podizanja tenzija što može biti kobno posebno u kontekstu BiH.   

 

Čitav svijet ili naš život ne mogu biti zasnovani na takmičenju i polarizaciji najjačih zemalja, nacija, osoba. Svijet ne može biti zasnovan na trijumfalizmu islama, kršćanstva/hrišćanstva, jevreske ili bilo koje druge tradicije. Svijet ne može biti zasnovan na strahu i sumnji. Svijet treba biti zasnovan na dijalogu, povjerenju, stvaranju odnosa, zajedničkoj izgradnji mira svih tradicija i sviju nas pojedinačno.

 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještavanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…