Nezadovoljni/e građani/ke Sarajeva privremenom odlukom o JMB. Čekamo da se donese konačan Prijedlog zakona o JMB.

Građani i građanke Sarajeva okupili/e su se oko 13 sati ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nezadovoljni/e činjenicom da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj zbog nedonošenja odgovarajućeg zakona. Mirnim protestima pridružile su se i članice Tima Fondacije CURE. Građani/ke su automobilima blokirali/e prilaz u zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i odlučili/e su ostati dok se ne udovolji zahtjevu za donošenje zakona.

Nakon što su aktivisti/kinje blokirali/e zgradu institucija BiH, Vijeće ministara je na današnjoj sjednici donijelo Privremenu odluku o JMB.

Međutim, građani/ke okupljeni/e ispred Parlamenta su istakli/e da neće otići dok Vijeće ministara ne donese konačan Prijedlog zakona o JMB.

Nakon što su čuli/e zaključak sa sjednice građani/ke nisu prihvatili/e odluku o Privremenom izdavanju JMB-a, te su odlučili/e nastaviti proteste. Sve više grđana/ki se pridružuje protestima.

Aktivistkinje Fondacije CURE apeluju i pozivaju građane/ke da nam se pridruže na mirnom okupljanju ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Borimo se da se usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Također vam se može svidjeti…