Dobitnici novinarskih nagrada ”Srđan Aleksić“

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE iz Sarajeva organizovaće 31. maja 2013. godine u Sarajevu svečanu, treću dodjelu novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“.

Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a odlukom žirija nagrade za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH ove godine dobiće pet novinarki i novinara. U kategoriji štampanih medija žiri je odlučio da dodijeli dvije prve nagrade i to Fahrudinu Benderu, novinaru lista Oslobođenje iz Bihaća i novinarki “Slobodne Bosne” Danki Savić. U kategoriji web poratala prva nagrada biće dodijeljena novinaru portala novinar.me Mladenu Lakiću, a druga Đorđu Vujatoviću, novinaru web portala RTRS.

Odlukom žirija ove godine neće biti dodijeljene nagrade u kategoriji radijskih priloga, dok će druga nagrada za TV prilog biti dodijeljena Enisi Alibalić, novinarki RTV Tuzlanskog kantona. Nagrađeni tekstovi i prilozi govore o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, povratnici i ratni veterani i na afirmativan i angažovan način skreću pažnju na probleme sa kojima se ove grupe susreću.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je u okviru projekta „X-Press“, koji se realizuju uz podršku Evropske unije, i čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija. Sponzor novinarske nagrade Srđan Aleksić je kompanija M:tel

Također vam se može svidjeti…