Uskoro počinje peti PitchWise festival!

Fondacija CURE predstavlja: 5. PitchWise – festival ženske umjetnosti BiH 2010.

Prepoznatljiv i jedinstven feministički festival u Bosni i Hercegovini – PitchWise održaće se po peti put od 16. do 19. septembra 2010. u Sarajevu.

Tokom originalnog  PitchWise – festivala ženske umjetnosti BiH 2010. pozvani/e ste na izložbe, performanse, promocije knjiga, radionice, diskusije, koncerte i partije,  prikazivanje filmova.

U 2010. godini usmjerile smo program na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete. Programom se posebno istražuje dobrobit žena iznutra i izvana, i još jednom PitchWise programom osiguravamo njegovanje intelektualnog, duhovnog i fizičkog zdravlja žena.

PitchWise će i ove godine ostvariti cilj – spojit će se i slaviti različitost, snaga i dostignuća žena  s umjetnicama i aktivistkinjama, sa umjetničkim radovima iz različitih zemalja i gošći iz više od deset zemalja. Do sada je na jedinom festivalu ženske umjetnosti predstavljeno stotine umjetnica i aktiviskinja i stvoreno je mnoštvo umjetničkih radova – video, skulptura, instalacije, slike, performansi, proza i poezija, muzika, i drugo. Svaka je umjetnica, aktivistkinja propitkivala, transformisala, dekonstruisala društvena pitanja i odnose, identitete i stanje svoje zajednice svojim unikatnim umjetničkim iskazom. Sretne smo da se i ove godine PW publika nadograđuje na hiljade gošći koje su obogatile PW zajednicu, a koje nam se pridružuju iz različitih dijelova države, regije i svijeta kako bi učestvovale u ovom globalnom, a opet lokalnom, feminističkom događaju.

Peti PitchWise festival ženske umjetnosti počinje otvaranjem izložbe u četvrtak, 16.09.2010. godine u Galeriji Mak u Sarajevu sa početkom u 12.00 sati kada ćemo predstaviti radove mladih bosanskohercegoačkih umjetnica čiji radovi ukidaju tabue oko ženske seksualnosti – Nine Hadžić, karikature; Isidore Stamatović, kombinovana tehnika; Nađe Berberović, fotografija, Almedine  Bajramović, fotografija (Izložba će biti otvorena u trajanju festivala). Na otvaranju izložbe publika će imati priliku uživati u stihovima pjesnikinje Ivone Jukić.

n1149252574_34047_4871

Početak petog PitchWise-a obilježit će i izložba “HEROINE” (eng. Sheroes) koja se sadrži iz prikaza pedesetak moćnih osoba  i seže u prošlost  i sadašnjost ženske istorije, nudeći inspirativne priče koje i danas potiču nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava. Izložbu sačinjavaju predstavnice svijeta književnosti, inovacije i nauke, filma, fotografije, ekologije, mira, muzike i politike. Ovaj istraživački i produkcijski poduhvat CURE tima kreiran je za PitchWise uz inicijativu “Feminističke putujuće radionice BiH 2010”. 

Najmanje četiri tematske radionice za učesnice omogućit će osnaživanje i rast, a ono što obilježava selekciju radionica na PW 2010. jeste duhovno i fizičko zdravlje žena u svakodnevnom životu.

Trodnevna radionica  „Zdravlje žena u invalidskim kolicima i žena sa invaliditetom“, koju vode Ivana Inđin,  Bojan Krivokapić,  Svetlana Timotić i Jelena Zdravković iz Srbije bit će fokusirana na komunikaciju i žensko zdravlje, komumunikacija sa sopstvenim tijelom.  Radiona će biti realizirana u saradnji sa NVO Altruista za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima „SVJETLO“ i Savezom paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

Lepa Mlađenović iz Beograda (Autonomni ženski centar, Srbija) vodit će radionicu na temu “Snažne, svoje, slobodne“ i rad je fokusiran na mlade žene, a govorit će o tome kako da upoznamo svoje emocije i suprotsavimo se patrijarhatu. Cilj susreta je učenje da prepoznamo nasilje koje nam je nametnuto samo zato što smo žene, da ga imenujemo i izgovorimo, da naučimo da smo u svakom trenutku uradile za sebe najbolje što smo mogle da bi tu situaciju preživjele. Žene i djevojke ne vole nasilje, a kroz ovu radionicu se oslobađamo tereta patrijarhata kako bi birale šta želimo da osjećamo u životu.

U autogeni trening  „Vođenje meditacije – Način da komuniciramo sa našim  unutarnjim bićem i obogatimo svoj svakodnevni život”, sve zainteresovane uvest će Ševko Bajić, iz Sarajeva (BiH). Učesnice će se moći upoznati sa tehnikom potpunog opuštanja  koja omogućava potpuno fizičko i mentalno opuštanje tijela, zatime vođena meditacija – tehnika vizuelizacije  koja vodi oslobađanju stresa i tehnika autoanalize koja pomaže osobi da definiše energiju svojih negativnih osjećanja.

Aleksandra Nestorov  iz Beograda (Srbija) će voditi trodnevnu radionicu pod nazivom “Dokumentovanje akcije – osnove snimanja, montaže i upload-a audio-video klipova na sajtove za društveno umrežavanje”. Kada mediji nisu u prilici da nas prate budimo spremne da dokumentujemo i sačuvamo naš rad, a potom omogućimo i drugima da nas upoznaju. Savremena tehnologija podarila je svakoj od nas mogućnost da kreiramo sopstveni medij posredstvom interneta i prenesemo poruku na bezbroj adresa širom svijeta. Iskoristimo je kako bi postale vidljivije, dostupnije ciljnoj grupi, kako bi se povezale sa ženama širom svijeta od kojih možemo da učimo, sa kojima možemo da dijelimo informacije i znanja.

Na PitchWise festivalu ženske umjetnosti 2010. želimo naglasiti kako je 2010. godina općih izbora u BiH, te koliko je važno uključivanje žena u politički život. Na javnoj debati ”Osnaživanje uloge žena – 101 razlog zašto glasati za ženu” planiramo dovesti poznate i utjecajne osobe iz javnog bh. života, kako bi govorili/e zašto oni/e misle da je bitno glasati za žene na Općim izborima 2010. Mlade političarke Dragana Obrenić iz Srbije i Samra Avdić iz BiH govorit će na temu „Žene u političkom javnom životu“ i iznjeti svoja iskustva i viđenja o bitnosti uključivanja žena na mjesta odlučivanja.

Program će sadržavati  i tri dokumentarna filma iz fantastične producentske kompanije Women Make Movies (Žene prave filmove), o reperkama i njihovim iskustvima u muzičkoj industriji “Say My Name”, o djevojčicama koje su prisiljene na genitalnu mutiliaciju i gnusno nasilje i otežan život nakon ovog zločina možete pogledati u dokumentarcu “Africa rising”, kao i “Women’s Kingom” što je priča iz Kine o mjestu gdje žive žene i gdje se ne udaju. Ovom prilikom Nataša Lambić iz Beograda (Srbija) radit će prezentaciju na temu “Ženski video aktivizam”.

Kao i ranijih godina, PW drži  do promocije feminističke literature. Na petom PW festivalu, priključite nam se na promociji  ”Šta će mi revolucija ako ne mogu da plešem” autorice Jelene Đorđević, Beograd (Srbija) koja će biti propraćena jednosatnim razgovorom  sa aktivistkinjom  Sandrom Ljubinković iz Anti Trafficking centra Beograd na temu Briga o sebi – kako njegovati vlastito zdravlje. Sa Jelenom i Sandrom će biti mjesta za smijeh, inspiraciju, razmjenu iskustva i međusobnog podržavanja u prostoru namijenjenom samo učesnicama, a u sklopu kojeg će tokom ukupno tri sata imati prilike da se osvrnu na sopstveni aktivizam kao i na to na koji način možemo osluškivat sebe, na koji način sebe možemo da podržimo bolje, a sve kako bi ‘plesale i dok revolucija traje’.

PitchWise nudi i promociju knjige “Postajanje ženom” autorke Adriane Zaharijević iz Srbije. Ženom se niti rađa, niti se njome u nekom trenutku, jednom i zauvijek, postane. Bivanje polom – što je jedan od ključeva za razumijevanje knjige Postajanje ženom – zahtjeva angažman, lični i kolektivni, koji se okončava kada i život, a u simboličkom smislu možda ni tada.
Goran Lazić će predstaviti “Emancipaciju Žena Kroz Modu” fotografijama i predavanjem, koji će zapravo obuhvatiti  istorijski period od industrijske revolucije (kraj 18. i početak 19. vijeka), kroz 20-ti vijek do danas. Akcenat će biti na kritičnom stavu društva i njegovom ophođenju prema ženskoj modi i emancipaciji žena, koja se odražavala između ostalog i kroz promjenu odijevanja.

Mlada teoretičarka Paula Petričević iz Kotora (Crna Gora) održat će predavanje “Slatka pilula antifeminizma” o razlozima zbog kojih je feminizam u Crnoj Gori opterećen pezorativnom konotacijom, a njegova iznimno rijetka pominjanja u javnosti uglavnom su ograničena na demonstriranje suvišnosti postojanja feminizma danas ili legitimizaciju odredjenih stavova ili zaključaka ograđivanjem od njega. Preovlađujući stavovi prema ovom društvenom pokretu i korpusu teorijskih pravaca temelje se prvenstveno na široko distribuiranom stereotipu „bauka” feminizma, koji, nespretno uvezen sa evropskim standardima kojima se makar formalno približavamo, ipak ne prestaje da „kruži Evropom”, očito se rijetko i kratkotrajno zadržavajući na „brdovitom Balkanu”, osobito njegovom zapadnom dijelu.

Monodramu „Kažite mi šta da radim“ autorke Nevenke Đurković će izvesti mlada umjetnica Jovana Boljanić iz BiH. Govori o uticaju drugih da formiramo svoje lične stavove, a i kada ih formiramo na način na koji drugi/e žele, nađu se oni/e koji će osuditi te stavove, pa tako zbunjuju mlade ljude da odrastu izgrađujući vlastiti identitet.

U noćni program PitchWise festivala ženske umjetnosti 2010. godine u Cinemas Slogi ljubitelji/ce dobre muzike moći će se zabaviti uz zvuke Beogradske kantautorke Bojane Bulatović Bo- http://www.myspace.com/bojanabo, Djane Sense – http://soundcloud.com/dj-sense/dj-sense-playdisonly-night,  iz Zagreba, mlade RAP kantautorice i aktivistice Lejle Merđanić Eyah iz Hrasnice, i grupe KillingJazzHardCoreBaby http://www.myspace.com/killingjazzhardcorebaby iz Travnika.

 

Po PitchWise tradiciji, svi su događaji besplatni a na radionice se treba ranije prijaviti.

Kontaktirajte nas na:  Fondacija CURE, tel/fax  033 713 610, Kuća ljudskih prava, Ul. Ante Fijamenga 14b, e-mail: info@fondacijacure.org; vedrana@fondacijacure.org

Partnerske organizacije: Galerija MAK, Sloga, Art kuća sevdaha, City Pub, NVO Altruista za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima „SVJETLO“ i Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

Sponzorstva: Francuska ambasada u BiH, Švicarska ambasada u  BiH,  CFD, Global Fund for Women, Heart and Hand Fund, Kvinna till Kvinna.

Dobrodošle i dobrodošli na peti PitchWise!

Prijavi se ovdje Poziv i prijavnica na PW2010-1

Također vam se može svidjeti…