UPOZNAJMO PSIHOLOŠKI CENTAR SENSE U BANJA LUCI, KORISNICE PROJEKTA „ZAGOVARANJE ZA ŽENSKA PRAVA“

UPOZNAJMO PSIHOLOŠKI CENTAR SENSE U BANJA LUCI, KORISNICE PROJEKTA „ZAGOVARANJE ZA ŽENSKA PRAVA“

Džever: Humanost bavljenja psihologijom imperativ nam je da damo sve od sebe da se naša sredina osjeća bar malo bolje zbog našeg postojanja

Aktivnosti sprovedene u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava” koji finansira Evropska unija umnogome doprinose promociji i boljem poštivanju ženskih prava. Ovaj projekat, koji zajedno realizuju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena (FWE), ohrabruje žene svih starosnih grupa, a posebno žene iz reda manjinskih i marginalizovanih grupe, da poduzmu sve što je u njihovoj moći u cilju iskorijenjivanja svih oblika diskriminacija. Kroz dvije godine, koliko traje implementacija, radiće se na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset opština, te donijeti preporuke institucijama na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Jedna od organizacija sa kojom se radi u ovoj godini je i Psihološki centar Sense u Banja Luci. Jovana Džever je magistarica psihologije, certificirana menadžerica ljudskih resursa i jedna od osnivačica Psihološkog centra Sense u Banjoj Luci, udruženja građana koje je osnovalo pet magistrica psihologije. Osnovni ciljevi „Sense“ je promoviranje i unapređenje mentalnog zdravlja i kvaliteta svakodnevnog života odraslih i djece, prvenstveno kroz psihoterapijski rad, a potom i na razne druge stručno-edukativne načine.

„Humanost te profesije pored urođenog altruizma daje imperativ da damo sve od sebe da se naša sredina osjeća bar malo bolje zbog našeg postojanja. Do sada smo uspješno realizirali projekte: ‘Mentalna generalka’, ‘Skini predrasudu, obuci privlačnost’, ‘Mentalni trening’ i reviju žena sa invaliditetom ‘Baš po mjeri'“,  kaže Jovana, čije je udruženje jedno od partnera Fondaciji CURE i Fondaciji za osnaživanje žena na projektu „Zagovaranje za ženska prava“.

Ona kaže da su neke od najvažnijih aktivnosti udruženja provođenje psihoterapijskog rada jer su osnivačice i školovale u tom pravcu, to vole i znaju da rade, a i u mogućnosti su da vide efikasnost takvog rada. Uradile su zato nekoliko projekata čija su ciljna grupa bile osobe sa invaliditetom, tačnije žene sa invaliditetom i smatraju da su na taj način, onoliko koliko su bile u mogućnosti djelovale u pravcu smanjenja diskriminacije, bar malo.

Kako Jovana kaže, iako nemaju zvanične podatke o tome, iskreno gledano položaj i manjinskih i marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini generalno je loš zbog čega vjeruje da će projekat „Zagovaranje za ženska prava“ imati pozitivan učinak.

Ovo udruženje se primarno ne bavi ženskim pravima kao takvim već uopćeno unapređenjem i poboljšanjem života kroz individualni psihoterapijski rad klijenata i klijentica. Iz tog razloga, kaže Jovana, one će na drugačiji način u odnosu na ostale saradnice, ostvariti benefite projekta „Zagovaranje za ženska prava“ u zajednici, kroz promoviranje psihoterapijskog rada i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja.

Tokom posljednje dvije godine zemlja se suočila s pandemijom te se Jovana prisjeća da su baš u periodu pandemije morale svoj rad prebaciti na online rad i znatno ga modificirati. To iskustvo pokazalo im je da su pored tih aktuelnih problema, kod dosta žena sa kojima su radile prisutni i realni egzistencijalni problemi i strahovi koji nekako skoro pa uvijek dobijaju primat u životu te osobe u odnosu na globalne probleme.

„Sve dok imamo primarne probleme koji su nam u fokusu i čije postojanje nam narušava kvalitetu života, ne možemo se mnogo ni plašiti i baviti globalnim problematikama“ – ocijenila je Jovana, dodajući da im je na ponos svaki problem koji njihovi klijenti i klijentice riješe, a svaki njihov napredak predstavlja mali ponos i radost za članice udruženja. Zato je važno da se lokalna politika fokusira na rješavanje problema njenih građana/ki, kako bi građani/ke mogli imati uslove za pozitivni doprinos u globalnim pitanjima. Psihološki centar Sense radi na jačanju individua i kreiranju uslova za očuvanje mentalnog zdravlja kako bi individue doprinjele razvoju društva, pogotovu kada se govori o marginalizovanim grupama.

„Ponosne smo imale priliku da sprovedemo program u okviru kojeg smo realizirale psihoterapijske seanse sa ženama sa invaliditetom. Sve kolegice koje su bile angažirane na projektu, ali i same klijentkinje su dale izuzetno pozitivne povratne informacije i baš smo bile sretne zbog toga. To su primjeri na koji način mi jačamo naše okruženje“, dodaje Jovana.

Na pitanje šta bi to željela promijeniti u svojoj lokalnoj zajednici, Jovana odgovara da bi željela učiniti psihoterapiju dostupnijom ženama u zajednici, a to su i pitanja na kojima će se raditi u sklopu projekta „Zagovaranje za ženska prava“.

Također vam se može svidjeti…