Ulična akcija SMANJI STRES I GLASAJ ZA ŽENU na Lokalnim izborima 2012 u Kaknju

 

Tokom ulične akcije 04.08.2012. godine u Kaknju, bit će dijeljeni promotivni materijal, kako bi  posavjetovali/e građane/građanke BiH da SMANJE STRES I GLASAJU ZA ŽENU na predstojećim lokalnim izborima. 

Pozivamo vas na uličnu akciju u KAKNJU, koja će se održati u subotu, 04.08.2012. godine, ispred Tržnog centra „BINGO“ i započet će u 13.00 sati.

 Namjera ulične akcije je informirati i motivirati građane/građanke da sudjeluju u izbornom procesu. Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ca općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

Prije same akcije aktivistkinje Fondacije CURE održat će radionicu pod nazivom „Žene i politika”, na kojoj će učesnice moći saznati više o liderstvu. Diskutovat će se o tome kakva je situacija sa ženama u politici i javnom životu BiH uopšte i kako su žene prikazivane u medijima i kroz stranačke promotivne aktivnosti tokom predizbornih kampanja. 

Predstojeći lokalni izbori prilika su da žene  budu birane, ali i da glasaju. Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Stoga će  građankama biti posebno uručene i kuhače sa porukom da PROMJEŠAJU Lokalne izbore 2012 te na taj način promjene stanje u svojim općinama u korist žena.

 

Također vam se može svidjeti…