Radionice “Gdje su žene u političkom i javnom životu BiH?” održane u Trebinju i Gradačcu

Aktivistkinje Fondacije CURE u saradnji sa nevladinim organizacijama iz Trebinja i Gradačca održale radionice pod nazivom “Gdje su žene u političkom i javnom životu BiH?”

Radionica u Trebinju

U srijedu, 19.07.2012. godine sa početkom u 19.00 sati u prostorijama Ženskog centra Trebinje održana je radionica u Trebinju, dok je radionica u Gradačcu održana 28.07.2012. godine.

Radionice je namjenjene ženama koje žele da iskažu zbog čega su odlučile da se bave politikom, šta ih je motiviralo za njihov angažman u javnom i političkom životu BiH. 

Radionica u Gradačcu

 

Poznato je da u politici ima samo 17,01% žena, da nijedna politička stranka nema ženu na čelu, da na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH izabrano samo 3  načelnice općina. Želimo da se u oktobru 2012. godine na lokalnim izborima u BiH situacija promjeni, a radionice su samo jedan od načina kako pokušamo da osnažimo žene da  se aktivno uključe u politički i javni život, sa posebnim naglaskom na  dosadašnja negativna i pozitivna  iskustva žena koje  žele da dođe do promjena u BH društvu.

 

Cilj ovih radionica jeste da animiramo žene da razmisle o svom osnovnom pravu ljudskom pravu – pravu da glasaju,da budu predlagane i izabrane, da odluče ko će ih predstavljati i ko će donositi odluke u njihovo ime.

 

 

 

Također vam se može svidjeti…