U Sarajevu održana ulična akcija Mijenjam kuhaču i pregaču za načelničku poziciju”.

U Sarajevu je danas ispred Vječne vatre tačno u 12:00h održana ulična akcija pod nazivom “Mijenjam kuhaču i pregaču za načelničku poziciju”.  

Aktivistkinje Fondacije CURE i Udruženja INFOHOUSE dijelile su građanima/kama promotivni materijal i poručile im da na ovogodišnjim lokalnim izborima svoj glas daju ženama. Na uličnoj akciji svi/ zainteresirani/e  imali/e su priliku fotografisati se u “načelničkim foteljama” kako bi simbolično pokazali/e da je upravljanje lokalnom zajednicom odgovornost svih građana/ki.

Pored Sarajeva ulične akcije su se u isto vrijeme održale i u slijedećim gradovima: Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Livnu, Foči, Trebinju, Istočnoj Ilidži, Sarajevu i Travniku. 

Ovim uličnim akcijama završena je ovogodišnja kampanja „101 razlog zašto žene na lokalnim izborima.

Podsjetimo, namjera kampanje je informirati i motivirati građane/ke da sudjeluju u izbornom procesu. Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ica općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

Ostale fotografije sa ulične akcije možete pogledati ovdje.

Također vam se može svidjeti…