– 101 razlog za ženu na lokalnim izborima: Ulične akcije u 10 bh.gradova-

MIJENJAM KUHAČU I PREGAČU ZA NAČELNIČKU POZICIJU

– 101 razlog za ženu na lokalnim izborima: Ulične akcije u 10 bh.gradova-

 

 

 

Tijekom uličnih akcija 04.10.2012. godine na glavnim gradskim trgovima u 10 bosanskohercegovačkih gradova tačno u 12:00 sati, 12 organizacija civilnog društva kao vid protesta zbog izuzetno lošeg položaja žena u politici građanima/građankama podijelit će nekoliko stotina kuhača, pregača i drugog promotivnog materijala, te ih pozvati da svojim glasom na lokalnim izborima „zakuhaju“ bh. politiku. Uz podjelu promotivnog materijala, organizatori/ice događaja upriličit će građanima/građankama mogućnost da se na licu mjesta fotografišu u „načelničkim foteljama“, kako bi simbolično pokazali/e da je upravljanje lokalnom zajednicom odgovornost i građana/ki. Fotografije će moći preuzeti na facebook profilu 101 razlog zašto glasati za ženu.

 

Uličnim akcijama sa početkom u 12:00 sati u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Livnu, Foči, Trebinju, Istočnoj Ilidži, Sarajevu i Travniku  završavamo ovogodišnju kampanju „101 razlog zašto žene na lokalnim izborima.“ U Sarajevu će ulična akcija biti organizovana kod Vječne vatre (Titova ulica, Sarajevo).

 

Podsjetimo, namjera kampanje je informirati i motivirati građane/ke da sudjeluju u izbornom procesu. Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ica općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

Predstojeći lokalni izbori prilika su da žene  budu birane, ali i da glasaju. Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Stoga će  građankama biti posebno uručene i kuhače sa porukom da PROMJEŠAJU Lokalne izbore 2012 i promjene stanje u svojim općinama u korist žena.

 

Također vam se može svidjeti…