Trinaesti PitchWise festival ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2018!

 

Trinaesti PitchWise festival ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2018!

 

Fondacija CURE obilježava trinaestu godinu festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise, koji počinje 13.09.2018. godine, a završava se 16.09.2018. godine u Sarajevu.

Festival smo pokrenule vođene potrebnom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažirane  umjetnice, aktiviskinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Fondacija CURE teži ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom okupljamo umjetnice i aktivistice iz ženskih grupa BiH, zemalja regije i inostranstva. 

Centralna tema trinaestog po redu PitchWise festivala je:

VJEŠTIČIJE SIJELO „BAJKE I CAJKE“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi

 

Narodna vjerovanja su doprinjela da mnogi smatraju da broj 13 donosi nesreću (smatra se da je 13. gost na posljednjoj večeri izdao Isusa; u skandinavskoj mitologiji jednu važnu večeru za bogove je pokvario 13. gost).  Često broj 13 je povezan i sa vještičarenjem i vješticama.

Priče o vješticama, prema narodnim vjerovanjima i danas izazivaju jezu, a historijska činjenica je ta da su žene pod optužbom da su vještice bile mučene i paljenje na najokrutnije moguće načine. Prepoznavanje vještica pratila su neka „osnovna pravila“, a neka od njih su: Žena ste; Jako ste siromašni / ne možete se sami izdržavati; Jako ste bogati/ možete se sami izdržavati;  Imate jednu ili više prijateljica – skupina žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kojem se obožava vrag; Posvađali ste se; Jako ste stari ili jako mladi; Pomažete ženama pri porodu; Imate previše ili premalo djece; Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno; Imate mladež; Izvanbračni partner/ica; Ako ste izvršili preljub; Ako ste silovani; Ako ste dopustili vještici da živi…

Još od srednjeg vijeka, “aspekt ženskog” je povezan s vješticama. Žene koje su bile samostalne i koje su željele samostalno da donose odluke, one koje su mogle da se finansijski izdržavaju bez pomoći muškarca, ukratko, žene koje se nisu uklapale u nametnute norme bile su vještice. Šta su feministkinje danas? Žene koje se ne žele uklopiti u nametnute patrijarhalne norme i zalažu se protiv njih. Danas žene širom svijeta zbog patrijarhalno tradicionalnih običaja svakodnevno su izložena najtežim oblicima mučenja, sakaćenja, spaljivanja, odsjecanja dijelova tijela, silovanja, ubijana i to samo što su žene. Lov na vještice nije gotov.

Zato, mi vještice, organizujemo sijelo koje će dekonstruisati naše običajne prakse koje počinju od bajki, narodnih poslovica, turbo folkerskih pjesama i koje zatvaraju ženske slobode u kaveze! Kreiramo prostor, priče, diskusije i prakse u kojem će žene da izađu iz svojih mentalnih i fizičkih kaveza!

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju  ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promicati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost.

Svojim ličnim angažmanom mi zauzimamo i preuzimamo javni prostor, propitkujemo, i transformišemo društvo i preuzimamo odgovornost.

PitchWise nam osigurava kreativni i siguran prostor za sve ono što su/je druge/o i drugačije i što se danas smatra marginalizovanim društvenim prostorom.

PitchWise prostor postaje siguran za feministički aktivizam i angažovanu umjetnost te omogućava propitivanje, razotkrivanje, analizu vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta.

Aktivistička umjetnost pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijerarhije postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, trinaesti PitchWise nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije o marginaliziranim društvenim grupama, koncerte, partije, filmove i mnogo iznenađenja.  

Uskoro više informacija o programu i prijavi na PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma 2018!

 

Također vam se može svidjeti…