Slobodna Bosna objavila članak ispod minimuma ljudskosti i profesionalizma

Slobodna Bosna objavila članak ispod minimuma ljudskosti i profesionalizma

Ženska mreza BiH najstrožije osuđuje uredničku odluku da se objavi članak pod naslovom “Džinovski skandal lake dame sarajevskog pravosuđa” koji je štampan u sedmičnjaku Slobodna Bosna, broj 750, 31.3.2011.

Članak “Džinovski skandal lake dame Sarajevskog pravosuđa” je nedopustiv jer predstavlja nasilje protiv ljudskih i profesionalnih vrijednosti. Počevši od naslova, cijeli tekst nastoji okaljati ime sutkinje sarajevskog Općinskog suda, Lejle Fazlagić protiv koje iznosi brojne optužbe pripisujući opise kao što su:

 

  • “Pik dama i alternativna kćerka”
  • “Favorit “niskoplatformiranog” pravosuđa”
  • “Višestruka raspuštenica”
  • “Apsolutna neznalica”
  • “Teško korumpirani sudija”
  •  “..Konačno se ugnijezdila u stan koji joj je poklonio..”
  •  “La(h)ka dama za teške predmete”
  •  “Najurena iz stana svog kratkotrajnog muža..”
  •  “Lejla Fazlagić, sutkinja koja umije pomiriti ugodno sa korisnim” itd.

 

Ne ulazeći u sam slučaj kojim se autori bave, porazno je da magazin Slobodna Bosna, koji ima medijski utjecaj i ogromnu odgovornost prema bosanskohercegovačkoj javnosti, uzima za pravo da istakne misao i stajalište putem šovinističkih optužbi, koristeći naslovnicu, riječi i fotografiju jedne sutkinje.

Autori članka Senad Avdić i Mirsad Fazlić nanose štetu sutkinji Lejli Fazlagić i najgrublje je napadaju i vrijeđaju po osnovu sutkinjinog spola.

Zloupotreba medijskog prostora je ozbiljan prekršaj i zahtijevamo da se otklone uvrede i poruke koje promovišu stereotipe i vrve nasiljem protiv osobe zato jer je žena.

Objavljivanje članka smatramo nasilnim činom koji treba sankcionisati. Žao nam je što magazin kao što je Slobodna Bosna učestvuje i ilustrira akutno stanje bolesti i neprofesionalizma u državi gdje se i dalje podstiče mizoginija i muško nasilje nad ženama.

 

Članak-povod za reakciju je dostupan u štampanom formatu magazina, kao i online putem linka: http://www.scribd.com/doc/52136857/Slobodna-Bosna-broj-750-31-3-2011

 

Ženska mreža BiH (ŽMBiH) okuplja zajednicu od preko 100 članica – organizacija za ženska ljudska prava. ŽMBiH je neformalna platforma koja se zalaže za zaštitu i promociju ženskih ljudskih prava i rodne i spolne jednakosti.

Također vam se može svidjeti…