“Eko pitanja na margini”

“Eko pitanja na margini”

19.04.2011. u 11:00, Kuća ljudskih prava, Ante Fijamenga 14b, Sarajevo

 

Uvodničar sesije je Anes Padić, član nevladine organizacije Eko akcija. 

Govorit će o okolišu, globalnom zatopljenju i njegovim posljedicama po prirodna bogatstva  BiH, o osobama koje narašuvaju prirodni balans i koje su posljedice ignorisanja opomena da se zaustavi izrabljivanje prirode i da li mediji dovoljno posvećuju pažnju ovim važnim pitanjima.

 

Alarmantan je podatak da bh. termoelektrane u zrak ispuštaju 20 puta više štetnih gasova, nego što je to dozvoljeno po EU standardima. Naše rijeke, urbane i ruralne sredine zatrpane su velikim količinama smeća, a rijetki su primjeri da neko obraća pažnju na to i da sankcioniše osobe koje uništavaju naše prirodno bogatstvo.

 
Već decenijama se povećava tužni spisak životinja i biljaka koje su zahvaljujući ljudskoj vrsti nestale sa lica Zemlje te su ostale sačuvane samo kao primjerci u muzejima i knjigama. Sila koja omogućuje ljudima da stvaraju i grade ista je ona koja im omogućava i da uništavaju.

BiH ima samo oko 0,6 % zaštićenog prirodnog područja , te je ova činjenica svrstava na samo dno ljestvice država Evrope.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i ciljamo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinjeti osvještivanju našeg društva, kada se radi o eko pitanjima. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu uključiti u procesu konkretne podrške ove marginalizovane grupe.
 

Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.
 

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 

 

Također vam se može svidjeti…