Slađana Ujić – dobitnica “Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu”

Slađana Ujić – dobitnica “Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu”

 

Slađana Ujić, predsjednica Udruženja žena “SNOP” iz Gučeva pokraj Rogatice i ministrica za ruralni razvoj u Alternativnoj ženskoj vladi BiH, jedna je od deset dobitnica ovogodišnje “Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu”. Ovo  je saopštila Vrhovna svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation) koja od 1994. godine ovu nagradu dodjeljuje ženama i ženskim organizacijama širom svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Svjetska ženska fondacija je, u proteklih 19 godina, dodijelila više od 300 nagrada ženama i organizacijama koje su pokrenule stvari sa mrtve tačke u svojim seoskim sredinama i predano radile na tome da žene na selu imaju pristup obrazovanju, ekonomskom razvoju, kreditima, posjedovanju zemlje i učestvovanju u procesu donošenja odluka, hrabro rušeći duboko usađene stereotipe i predrasude o ulozi i mjestu žene na selu.

Slađana Ujić je prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je dobila ovu značajnu i jedinstvenu nagradu.

Članovi žirija prepoznali su Slađanin trud i upornost da utiče na poboljšanje položaja žena na selu i promjene duboko ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga:  https://infostuf.com/wp-site/wp-content//index.php/en/prize-for-women

 

Od 2005. godine, kad je osnovala Udruženje žena “Snop” Rogatica, koje se, kao jedino udruženje na području opština Rogatica, Han Pijesak i Sokolac, bavi brojnim problemima žena, Slađana Ujić je, udruživši svoju veliku energiju i odlučnost sa ženama iz njenog kraja, uspješno privela kraju oko 15 projekata, od kojih ćemo spomenuti “samo” neke: adaptacija seoske škole i vodovoda, nabavka 14 plastenika kroz koje su obezbijeđeni prihodi za žene i članove njihovih domaćinstava, nabavka 3 tkalačka stroja i pokretanje radionice tkanja sa idejom da se reafirmiše ženski ručni rad i tako obezbjedi ekonomska samoodrživost žena na selu, ali i razvije seoski turizam i očuva velika narodna tradicija tog kraja. Osim projekata, Slađana Ujić učestvuje u brojnim kampanjama, inicira akcije u cilju boljeg života za žene i stalno radi na svom obrazovanju. Njen životni moto je: “Ja vjerujem, ja mogu, ja hoću – uradila sam”.

 

Helsinški parlament građana Banjaluka, Gender centar Vlade RS i Žene ženama iz Sarajeva, koji su nominovali Slađanu Ujić za “Nagradu za žensku kreativnost u ruralnom životu”, vjeruju da će priznanje Slađani biti motivacija i podstrek za sve druge žene u BiH da nastave sa svojim radom, mjenjajući svijest i afirmišući koncept ravnopravnosti polova, bez kojeg nema pravednog, sretnog i razvijenog društva. Nagrada će Slađani Ujić biti simbolično uručena 15. oktobra – na Međunarodni dan žena na selu.

 

Također vam se može svidjeti…