Program PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma

Program PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma na BHS jeziku: https://fondacijacure.org/wp-content/uploads/2022/09/PW-2022_Program-WEB.pdf

Program PitchWise festivala i ženske umjetnosti na engleskom jeziku: https://fondacijacure.org/wp-content/uploads/2022/08/Program-PW-festivala_eng.pdf

Sedamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2022.

FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste! 08. ― 11. septembar 2022. godine, Sarajevo

Fondacija CURE obilježava sedamnaestu godinu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise koji počinje u četvrtak, 08.09.2022. godine u 18:00 sati, a završava 11.09.2022. godine u poslijepodnevnim satima. Cjelokupni program održava se u Sarajevu.

Ovogodišnji festival organizujemo s ciljem da ispričamo jednu drugačiju priču, priču braniteljki mira o izgradnji mira, toleranciji i poštovanju, te da podijelimo iskustva aktivističkog otpora ratu i opresivnim politikama na Balkanu.

Mi nismo birale ratove. Mir je naš izbor i naše pravo.

Stoga, ovogodišnja centralna tema PitchWise-a je:

 FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Sve mi, feministkinje Zapadnog Balkana, baštinimo naslijeđe izgradnje mira i solidarnosti.  Sve mi imamo iskustva u bavljenju mirovnim aktivizmom, i to ne samo tokom rata, nego i 30 godina poslije, kada aktivno radimo na suočavanju sa prošlošću i promociji feminističkog pristupa pravdi. Mnoge od nas su preživjele ratne terore, traume, gubitke, nepravdu, nasilje, seksualno nasilje, i još uvijek vidamo otvorene rane što na svom tijelu, što u duši. Naši ožiljci su utkani u naš pristup, razumijevanje i podršku usmjerenu ka onim koje svoje pravdu još uvijek traže. I pored bolnog iskustva i naučenih lekcija, danas smo opet suočene sa prijetnjom eskalacija novih sukoba, socijalne nesigurnosti, siromaštva, nepravde, razjedinjenosti, strahova i destabilizacije mira u regiji. Radi toga, ove godine otvaramo prostor za naše priče i naš otpor patrijarhatu!

Također vam se može svidjeti…