FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Sedamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2022.

                                FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

08. ― 11. septembar 2022. godine, Sarajevo

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na svima prepoznatljivi PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija iz države i svijeta.

Fondacija CURE obilježava sedamnaestu godinu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise koji počinje u četvrtak, 08.09.2022. godine u 18:00 sati, a završava 11.09.2022. godine u poslijepodnevnim satima. Cjelokupni program održava se u Sarajevu.

Ovogodišnji festival organizujemo s ciljem da ispričamo jednu drugačiju priču, priču braniteljki mira o izgradnji mira, toleranciji i poštovanju, te da podijelimo iskustva aktivističkog otpora ratu i opresivnim politikama na Balkanu.

Mi nismo birale ratove. Mir je naš izbor i naše pravo.

Stoga, ovogodišnja centralna tema PitchWise-a je:

 FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Sve mi, feministkinje Zapadnog Balkana, baštinimo naslijeđe izgradnje mira i solidarnosti.  Sve mi imamo iskustva u bavljenju mirovnim aktivizmom, i to ne samo tokom rata, nego i 30 godina poslije, kada aktivno radimo na suočavanju sa prošlošću i promociji feminističkog pristupa pravdi. Mnoge od nas su preživjele ratne terore, traume, gubitke, nepravdu, nasilje, seksualno nasilje, i još uvijek vidamo otvorene rane što na svom tijelu, što u duši. Naši ožiljci su utkani u naš pristup, razumijevanje i podršku usmjerenu ka onim koje svoje pravdu još uvijek traže. I pored bolnog iskustva i naučenih lekcija, danas smo opet suočene sa prijetnjom eskalacija novih sukoba, socijalne nesigurnosti, siromaštva, nepravde, razjedinjenosti, strahova i destabilizacije mira u regiji. Radi toga, ove godine otvaramo prostor za naše priče i naš otpor patrijarhatu!

Radujemo se što ćemo i ove godine imati priliku ugostiti Vas na PitchWise festivalu, stoga Vas molimo da detaljno popunite elektronsku prijavnicu i pošaljete je najkasnije do ponedjeljka, 29.08.2022.

Važna obavijest: Fondacija CURE će izvršiti refundaciju putnih troškova prema odredbama novog zakona koji propisuje da se povrat troškova vrši na osnovu ugovora o djelu. U prijavnici se nalazi formular koji je potrebno popuniti kako bismo mogle izraditi navedeni ugovor.

Nastojaćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnike/ce, a prijavnice ćemo razmatrati kako budu pristizale. Radi ograničenih sredstava, prednost imaju one osobe koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova (npr. imaju obezbijeđen prevoz ili smještaj). Nadalje, zahvaljujući tehnologiji, osobe koje ne mogu doći na PitchWise, mogu ipak prisustvovati festivalu jer ćemo se potruditi da većina našeg programa bude pokrivena live streaming-om kako bi se čuo glas i poruka mnogih naših heroina bez obzira na fizičku udaljenost.

U nastavku prilažemo elektronsku prijavnicu.

Dobrodošle/i na XVII PitchWise festival!

Tim Fondacije CURE   

Također vam se može svidjeti…