Osamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma (PW) u Bosni i Hercegovini 2023.

Osamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma (PW) u Bosni i Hercegovini 2023.

ODLUČNE CURE RUŠE PATRIJARHAT –  MI TO RADIMO VEĆ 18 GODINA!

Ove godine Fondacija CURE obilježava i slavi punoljetstvo PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma! Da, dobro ste pročitali –  PW je odrastao i proslavlja svoj 18. rođendan! Ovo je posebna godina za nas jer smo kao festival sazrele u jedinstveno iskustvo koje vam pruža nezaboravne trenutke i nevjerovatan doživljaj.

Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise počinje u četvrtak, 7. 9. 2023. godine u 18:00 sati u Historijskom muzeju BiH, a završava 10. 9. 2023. godine u poslijepodnevnim satima. Cjelokupni program održava se u Sarajevu.

U 2023. godini PitchWise festival obiljžava svoje punoljetstvo u Historijskom muzeju BiH, na istom mjestu kao i one prve godine kada je PitchWise bio inicijativa aktivistkinja Fondacije CURE koje su imale želju da predstave angažovanu, alternativnu i feminističku umjetnost –  jedinstven umjetnički koncept u Sarajevu.

Kao što svi/e znamo, punoljetstvo je simbol prelaska iz djetinjstva u doba odraslih. Kada se dogodi da jedan festival koji promoviše feminističke i aktivističke vrijednosti proslavi svoje punoljetstvo, to postaje pravi razlog za slavlje!

I upravo to se događa ove godine na našem festivalu! Sazrijevanje festivala donosi i mnoge promjene. S novim statusom punoljetnosti, PW će se još više razvijati i rasti, pružajući još više nezaboravnih trenutaka, pričajući na svoj jedinstven način priče otpora patrijarhatu.

Ipak, punoljetstvo donosi odgovornost. Naš festival nastavićepružati sigurno okruženje za sve posjetitelje/ke, s naglaskom na poštovanje svih. Fondacija CURE je posvećena osiguravanju najboljeg iskustva za sve koji/e dođu na naš festival.

Tada, 2006. godine, PW je bio jedinstveno koncipiran, no s vremenom i s različitim kreativnim snagama koje su radile na njegovom osmišljavanju i realizaciji, festival je evoluirao. Brojne osobe bile su uključene u definiranje tema i koncepta festivala, te smo svima njima neizmjerno zahvalne. Uložili/e su svoj trud, znanje, iskustvo i vrijeme kako bi ideja PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma opstala  – i uspjeli/e su!

Da, festival se programski mijenjao, ali prvobitna ideja koja je vođena potrebom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve osobe zainteresovane za ženska pitanja kako u BiH, tako i u regiji, ostala je ista.

Tokom osamnaestogodišnjeg organizovanja PW-a, Fondacija CURE kreirala je prostor za povezivanje i umrežavanje feminističkog rada i kulture i okupljanje umjetnica i aktivistkinja iz  formalnih i neformalnih ženskih grupa iz BiH, zemalja regije i inostranstva. Ugostile smo preko 5000 društveno anagažovanih umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki, feministkinja i braniteljki ženskih prava.

Zato, ove godine, punoljetstvo PitchWise festivala će imati centralnu temu:

ODLUČNE CURE RUŠE PATRIJARHAT –  MI TO RADIMO VEĆ 18 GODINA!

Mi, organizatorice PitchWise-a, želimo pokazati da ženski i feministički pokret postoji na regionalnom nivou  i da smo i mi dio njega. Zahvaljujući umrežavanju, brisanju granica, kreiranju sigurnog prostora za razmjenu iskustva, davanju i primanju podrške,oduvijek smo pružale i pružaćemo otpor svakoj opresivnoj politici i patrijarhatu. I zbog toga smo i snažne, i hrabre i odvažne i, što je najvažnije, odlučne. Naša snaga raste iz svake žene, djevojke i djevojčice bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li smo tek digle glas ili to radimo godinama i bez obzira na način na koji dižemo svoj glas.

Festival smo pokrenule:

• vođene potrebom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve osobe zainteresovane za ženska pitanja kako u BiH, tako i u regiji;

• da osiguramo siguran i otvoren prostor za novu generaciju umjetnica i aktivistkinja;

• da nikada ne posustanemo i zahvaljujući solidarnosti i umreženosti sa sestrama širom svijeta kreiramo historiju otpora kako bi sve žene bile ravnopravno tretirane.

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade na uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam.

Osamnaesti PitchWise donosi nam brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, koncerte, promocije knjiga i diskusije s ciljem da prenesemo drugačiju priču, priču o izgradnji mira, toleranciji, poštovanju, humanosti i o tome šta su mirotvorke iz ove regije preživjele, doživjele i kako su pružale otpor i rekle NE ratu i svim opresivnim politikama.

Također vam se može svidjeti…