Okovana očekivanjima drugih: Neću živjeti kako drugima odgovara

Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građanki “Grahovo” organizirali su treninge nazvane „Integrirane sigurnosti i Evropska unije“ i „Integrirane radionice za marginalizirane grupe žena“ u Bosanskom Grahovu, s fokusom na brigu o sebi iz lične i organizacijske perspektive.

Radionice su bile namijenjene članicama udruženja građanki “Grahovo” i njihovim suradnicima/cama, podržavateljima/cama i korisnicama. Trening o temi integrirane sigurnosti predstavlja model kreiran iz potrebe za stvaranja sigurnosti, jer su patrijarhalne norme ukorijenjene i normalizirane unutar struktura moći.  

Sigurnosni rizici po aktivistkinje i žene braniteljice ženskih ljudskih prava mogu biti fizički, emotivni i duhovno štetni, te prožimaju svaki aspekt života te kako je rečeno, žene trebaju biti osnažene da analiziraju i evaluiraju svoj položaj i situaciju da bi bile u stanju sagledati cjelovitu sliku rizika s kojima su suočene te izgraditi strategije odgovora i nošenja s tim rizicima. 

Nakon održanih radionica učesnice su naglasile da su kroz trening naučile mnogo o samokontroli, samopouzdanju, obećavajući da će biti mnogo iskrenije prema sebi. 

Kao poruke koje će ponijeti s ovog skupa izdvojile su onu da je mapiranje emocija veoma važno za zdravlje, spoznaju same sebe kao i prepoznavanje sebe u drugima.

Jedna od učesnica je kazala da će usvojeno znanje iskoristiti za rad na sebi, najavljujući da će više vremena posvetiti svojim potrebama, ali i pružati pozitivne primjere i drugima oko sebe.

– Neću živjeti kako drugima odgovara, imam svoj karakter. Dosta sam bila okovana očekivanjima drugih. Svaki svoj problem rješavam sama i ne treba mi neko drugi da mi kaže kako ću da živim – podvukla je jedna od učesnica.

Također, jedna od prisutnih  na treningu je podijelila svoje iskustvo, kazavši da kada je pod stresom želi otići sama u prirodu gdje ima jedno mjesto na kojem može biti opuštena, slobodna i gdje ne razmišlja o svakodnevnim stresovima, nego da se opusti tražeći crte lica po planinama u koje gleda.

Navele su i to da za njih pitanje sigurnosti znači imati posao, sigurna i redovna primanja, ali i stabilne međuljudske odnose, kao i krov nad glavom. Smatraju da je za osjećaj sigurnosti važno imati i dobar zdravstveni sistem, uređenu država, slobodu kretanja i govora te živjeti u mirnom okruženju i društvu u kojem nema korupcije.

Oba treninga bila su interaktivnog karaktera, a metode rada uključivale su razgovore, vježbe,  prezentacije i rad u grupama. 

Treninzi se organiziraju u okviru projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koji finansira Evropska unija, a realizira Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena (FWE).

Namjera projekta je da doprinese promociji i poštivanju ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena, s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa u deset (10) općina u BiH, a Bosansko Grahovo je jedna od njih

 

Također vam se može svidjeti…