Održana radionica “Ženska prava i rodno zasnovano nasilje”

Fondacija CURE je u periodu od petka, 23.01.2015. godine do nedjelje, 25.01.2015. godine, održala radionicu u Sarajevu pod nazivom “Ženska prava i rodno zasnovano nasilje” koji se realizovao u sklopu projekta “Girl-SPEAK UP“(Djevojko, progovori!).

Radionica je okupila 24 žene različite dobi s prostora cijele BiH s ciljem otvaranja prostora za edukaciju i razgovor o feminizmu, ženskim pravima, rodno zasnovanom nasilju i cyber nasilju, položaju žena u politici i pravima LBT*(lezbejki, biseksualnih i trans*) žena. Na radionici su učestvovale žene koje nisu imale aktivističkog iskustva, neke od učesnica su prvi put slušale određene teme, a neke su imale određenog iskustva u aktivizmu i generalno u temama koje su obrađivane.

Osnovni cilj radionice je bio koncipiran tako da se  žene upoznaju sa  ženskim pravima u cilju sprječavanja diskriminacije, kao i ukazivanje na rodno zasnovano nasilje s kojim se nosimo svakodnevno. Žene su imale priliku da kroz interaktivne diskusije spoznaju stereotipe i predrasude kao i stigmatizaciju žena u različitim društvenim sferama, teda reaguju na kršenja ženskih ljudskih prava i diskriminaciju žena.

Učesnice su nakon trodnevne radionice, koja je prvi put koncipirana na način da je obuhvatila više ovakvih tema na jednom mjestu, iznijele stav da nakon radionice ovakvog tipa znaju na koji način reagovati i kako pristupiti ukoliko one same ili neka druga žena doživi neki od oblika diskriminacije.

Nakon završene radionice sve učesnice su istakle šta za njih znači feminizam i koliko je on važan, kao i šta nam feminizam pruža. Njihove poruke su zapisane i vidljive kroz fotografije, a imaju za cilj da motivišu, osnaže i prenesu poruku svim ženama kako se boriti protiv nasilja.

Neke od poruka učesnica Fondaciji CURE su:

„Fantastične ste, borkinje ste i divim vam se. Nastavite baš ovako kao i do sada i jedva čekam sljedeći put. Jako ste me inspirisale i hvala vam na tome!“

„Nastavite sa radom jer pomaka  itekako ima.“

„Mislim da je potrebno imati i organizovati više ovakvih radionica. One zaista utieču na osnaživanje i ohrabrivanje žena. Poslije svake radionice sve mi sebe analiziramo i preispitujemo svoj način i stil života, te samim time unapređujemo svoja iskustva i razvijamo veću toleranciju.“

‘Stavovi izneseni u ovom tekstu  ne odražavaju nužno stavove Vlade Kanade’

 

 

 

 

 

Također vam se može svidjeti…