Održana radionica “Rodna jednakost u BiH – pravni okvir” u Kaknju

 

U saradnji sa Forumom žena  SBB, Fondacija CURE  je održala radionicu „Rodna jednakost u BiH  pravni okvir” u subotu, 03.10.2011, na kojoj je prisustvovalo 24 učesnice. Interaktivna radionica je obuhvatila teme od Rodne jednakosti u BiH, šta je vodstvo, šta znači biti liderica, vještine vodstva, do diskusije sa učesnicama kakva je sitacija sa ženama u politici i u javnom životu BiH upoće.

 

Prostor je bio najmenjen ženama da iskažu zbog čega su odlučile da se bave politikom, šta ih je motiviralo za njihov angažman u javnom i političkom životu BiH. Neki od spomenutih razloga su želja da se promjeni sadašnja situacija, da doprinesu boljem životu građana/ki, da kroz  svoj rad u politici dokaže javnosti da mladi nisu neaktivni/e i da žele promjene, a istovremeno da mladima dokaže da se situacija može promjeniti većom zainteresovanošću mladih u donošenju odluka…


Radionica  je nastavak  projekta Osnaživanje uloge žena – 101 razlog zašto glasati za ženu na lokalnim izboru 2012, koju Fondacija CURE i Udruženje INFOHOUSE implementira od aprila 2012. godine.  

 

Poznato je da u politici ima samo 17,01% žena, da nijedna politička stranka nema ženu na čelu, da na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH izabrano samo 3  načelnice općina. Želimo da se u oktobru 2012. godine na lokalnim izborima u BiH situacija promjeni, a radionice su samo jedan od načina kako pokušamo da osnažimo žene da  se aktivno uključe u politički i javni život, sa posebnim naglaskom na  dosadašnja negativna i pozitivna  iskustva žena koje  žele da dođe do promjena u BH društvu.

Cilj nam je da animiramo žene da razmisle o svom osnovnom pravu ljudskom pravu – pravu da glasaju,da budu predlagane i izabrane, da odluče ko će ih predstavljati i ko će donositi odluke u njihovo ime.

 

Nikada nemojte sumnjati da mala skupina zainteresiranih građana/ki može promijeniti svijet. Doista, to ga jedino i mijenja.

                                                                                           – Margaret Mead

Također vam se može svidjeti…