Nobelova nagrada aktivisticama za prava žena

Nobelova nagrada aktivisticama za prava žena

 

Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee iz Liberije i Twakkul Karman iz Jemena, dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. One su time nagrađene za svoju borbu za prava žena i za mir.

 

 

U objašnjenju norveškog Nobelovog instituta u Oslu stoji da su „ se sve tri dobitnice istaknule u borbi bez korištenja nasilja za sigurnost žena kao i u borbi za mir“.

Kako je rekao predsjednik norveškog Povjerenstva Thorbjoern Jagland, „Ellen Johnson Sirleaf i Leyman Gbwee su vrlo uspješno sudjelovale u okončanju građanskog rata u Liberiji koji je trajao 13 godina, dok se Tawakkul Karman istaknula u borbi za prava žena, za demokraciju i mir tijekom prosvjeda koji još uvijek traju u Jemenu“.

Svaka od njih je dala svoj izuzetan doprinos

Ellen Johnson SirleafEllen Johnson Sirleaf72-godišnja Ellen Johnson Sirleaf je od 2006. godine predsjednica Liberije kao do sada prva i jedina žena na ovom položaju u Africi uopće. Prije nego je pobjedila na izborima u svojoj zemlji, Sirleaf je boravila u SAD- u, gdje je na Harvardu završila studij i potom radila za Ujedinjene narode i Svjetsku banku. Tijekom proteklih godina, ona se između ostalog izuzetno zauzimala za ratom traumatiziranu djecu koji su kao vojnici prisilno sudjelovali u građanskom ratu u Liberiji. U tom smislu je osnovala i Povjerenstvo za istraživanje istine i pomirenja, zbog čega je već dobila čitav niz međunarodnih priznanja i nagrada.

Leymah GboweeLeymah Gbowee

Leymah Gbowee rođena je 1972. godine u glavnom gradu Liberije Moroviji i također je studirala u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema mišljenju Povjerenstva u Oslu, i ona je itekako doprinijela uspostavljaju mira u svojoj zemlji. Gbowee je 2011. godine postala glavna koordinatorica organizacije „Women in Peacebuilding“, a samo godinu dana kasnije osnovala je i organizaciju „Women of Liberia mass action for peace“. U središtu njezinog angažmana stajala je borba protiv ondašnjeg predsjednika Charlesa Taylora.

Tawakkul KarmanTawakkul Karman

32-godišnja Twakkul Karman jedna je od najpoznatijih ženskih lica prosvjednog pokreta u Jemenu. „Ona je u borbi za ženska prava, demokraciju i mir do sada odigrala odlučujuću ulogu“, stoji u objašnjenju Povjerenstva za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Karman je, kako navode svjetski mediji, svoju borbu započela u trenutku kada je po prvi put vidjela da obitelj jemenskog šeika jednu obitelj izbacuje s njihove zemlje. „U tome sam trenutku shvatila da toliko dugo dok se u Saani ne dogodi politički preokret, da toliko dugo neće moći nastupiti nikakve promjene“, rekla je ova jemenska novinarka.

Nobelova nagrada za mir dotirana je s 1,1 milijun eura a biti će uručena kao i prijašnjih godina na obljetnicu smrti osnivača ove zaklade, Alfreda Nobela, u Stockholmu, 10. prosinca.

 

Autorica: Željka Telišman (DPA, RTR,AP)

Odg. ur.: Zoran Arbutina

Preuzeto sa web portala www.radiosarajevo.ba

 

Također vam se može svidjeti…