Održan FEM Kamp Ženska ljudska prava

Fondacija CURE je u periodu 30.10.-02.11.2014. godine održala Fem kamp pod nazivom Ženska ljudska prava na Jahorini u Hotelu BOARD u sklopu projekta “Rodno uvjetovano nasilje: Pogled iz drugog ugla – Nasilje u vezama mladih“ finansiran od strane cfd – Christlicher Friedensdienst iz Švicarske. Na Fem Kampu je prisustvovalo 20 učesnica sa područja cjele BiH.

Fem kamp je mjesto gdje su se mlade žene i djevojke na zanimljiv način mogle upoznati sa temama koje se tiču aktivizma, s osnovnim teorijama feminizma, ženskih ljudskih prava, te na taj način osnažiti nove generacije da se aktivno uključe u pozitivne društvene promjene.

Fem kamp je nastao iz potrebe da se kreira siguran prostor za zainteresovane mlade žene i djevojke kako bi one kroz interaktivni rad uvidjele potrebu za kritičkim posmatranjem bosanskohercegovačkog društva iz prizme rodne jednakosti.

Neke od refleksija sa Fem Kampa:

Početak sam po sebi bio je zabavan i zanimljiv, počeo je s igrom kako bismo se lijepo opustile. Nakon toga radile smo u grupama, što mi se jako svidjelo, gdje smo se upoznale sa valovima feminizma, jer je to poučno. Posebno zanimljivo mi je bilo fotografisanje sa porukom zbog čega svakoj od nas treba feminizam. I za kraj film “Čelični anđeli”.

U subotu mi je bilo najbolje kada smo radile internet, tehnologiju i sigurnost (cyber nasilje) jer nisam bila toliko osviještena i odsad ću više voditi računa o internetu i svojim podacima.

Super mi je bilo kad smo radile u grupama i prezentovale valove feminizma. I drago mi je što smo se slikale s porukom “meni treba feminizam” jer će te fotografije kružiti internetom i mnogi/e će to vidjeti i osvijestiti se.

Druženje uz žustru i zanimljivu raspravu o nasilju nad ženama, zaštiti podataka na internet.

O žrtvama nasilja i o preživjelim žrtvama bi se trebalo još puno pričati, raditi, edukovati. Trening je bio jako edukativan i poučan. Također, i o stereotipima je bilo jako zabavno diskutovati i razjasniti, poslušati mišljenja naših feministkinja.

Dan mi je bio ispunjen kreativnim idejama I kvalitetnim predavanjima, hrana je bila fenomenalna. Divno druženje, HALLOWEEN PARTY.

Petak mi je bio zanimljiv. Malo bolje smo se upoznale kroz rad u grupama i davanje komentara. Noć mi je bila super, teretana, sauna, bazen, a poslje toga druženje s curama, maskiranje I fotografisanje , a nakon toga horor film.

Subota je još bolja od petka. S curama sam se bolje upoznala, kao i ostale cure, pa sam mogla da komentarišem i dajem primjere bez suzdržavanja. Naljepše od svega mi je što su moja očekkivanja ispunjena, naučila sam nešto novo, promjenila mišljenje u pogledu na određene situacije, stekla poznanstva, a pored svega toga dobro sam se nasmijala i zabavila. Igre su bile zanimljive u ova četiri dana su mi prebrzo prošla.

Također vam se može svidjeti…