Održan Fem Kamp “Rodno uvjetovano nasilje kroz prizmu braniteljica ženskih prava”

Fondacija CURE je u periodu 10-12.04.2015. godine održala Fem kamp pod nazivom Rodno uvjetovano nasilje kroz prizmu braniteljica ženskih prava” na Bjelašnici u Hotelu Bjelašnica u sklopu projekta “Rodno uvjetovano nasilje: Pogled iz drugog ugla – Nasilje u vezama mladih“ finansiran od strane cfd – Christlicher Friedensdienst iz Švicarske. Na Fem Kampu je prisustvovalo 25 učesnica iz Bosne i Hercegovine. Trodnevni Fem kamp je mjesto gdje su se mlade žene i djevojke na zanimljiv način mogle upoznati sa temama koje se tiču aktivizma, s osnovnim teorijama feminizma, ženskih ljudskih prava, te na taj način osnažiti nove generacije da se aktivno uključe u pozitivne društvene promjene. Teme Fem Kampa su bile: „Predrasude, steretopi i diskriminacija“, „Spol i rod“, „Najvažnija postignuća feminizma – prvi val, drugi val i treći val feminizma“, „Odgovornost medija u odonosu na rodnu jednakost“, „Šta je nasilje“

Fem kamp je nastao iz potrebe da se kreira siguran prostor za zainteresovane mlade žene i djevojke kako bi one kroz interaktivni rad uvidjele potrebu za kritičkim posmatranjem bosanskohercegovačkog društva iz prizme rodne jednakosti.

Neke od refleksija sa FEM Kampa:

Za ovaj vikend naučila sam puno važnih stvari, ali najvažnije je to da sam poslije ovog vikenda hrabra! Osjećam se puno samopoudanije nego prije! Naučila sam koliko je važno aktivirati se u zajednici da bi postigla ono što hoću i da sam svjesna da malim koracima dolazi se do velikih ciljeva! Također, divan vikend, divne cure, divne vi! Hvala vam! Najbolji ste!

 

Drage CURE, ova tri dana su bila predivna, uspjela sam se odmoriti i ujedno biti aktivna u svim radionicama. Napokon sam osjetila kako je divno pričati o feminizmu i srodnim temama u društvu koje ne osuđuje. Divno je vidjeti kada neko voli svoj posao i kada sa strašću priča o njemu i povezanim temama. Kao što vi to radite. Mislim da ste s tom svojom strašću uspjele za dva dana pretvoriti 25 učesnica u feministice. Sve djevojke su bile drage skupa s vama. Samo tako nastavite!

Svaki dan mi je bio ispunjen osmijehom i pozitivnom energijom, jako mi je drago što sam imala priliku da odgledam predobre tematske filmove.
Hvala vam što ste bile jako ljubazne, hvala na odličnoj organizaciji i presretna sam što sam ova tri dana bila dio jednog predivnog DREAM TEAM-a.

Ovaj kamp je bio savršena prilika da promijenim prvenstveno svoju svijest, steknem samopouzdanje da izrazim sebe bez straha šta će neko reći.

Opuštena atmosfera mi je omogućila da se kroz radionice uključim, pokrenem i osjećam dio nečeg velikog. Shvatila sam da mali koraci malo po malo mogu jednog dana napraviti preokret koji će zauvijek razbiti sliku o položaju žene u svijetu. Obrazovanje je po meni najveća moć koju žena može da posjeduje i to da iskoristi kako bi postigla ono što želi. #girlpower

Također vam se može svidjeti…