Fondacija CURE uključena u projekat stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje

Kako zaštititi djecu i mlade na području cijele Bosne i Hercegovine od ovisnosti, nasilja i autodestruktivnog ponašanja razgovarali/e su predstavnici/ice 18 vladinih i nevladinih organizacija uključenih u „Projekt prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja u radu s mladima – Stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH (JUPPO), 2014-2016“ na prvom edukativnom modulu održanom od 15. do 18. travnja/aprila u hotelu Napretkov dom na Trebeviću. Projekt realizira Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva.

Modul na temu „Metode i modeli primarne prevencije ovisnosti u BiH“ vodili su Veronika Graber i Wolfgang Zeyringer, treneri iz Graca (Austrija). Na samom početku prisutne sudionike/ice edukacije pozdravila je s. Magdalena Schildknecht, koordinatorica JUPPO projekta, koja se zahvalila svima na odvojenim vremenu, ali i prilici da umreženi/e iskustvom u radu s mladima, kako na prevenciji ovisnosti tako i uopće, rade na promociji zdravog načina života i ukazivanja na probleme ovisnosti.

Voditelji su tijekom četiri dana modula sa sudionicima/cama razgovarali/e o temi promocije zdravlja te o tome što sve trebamo znati kada je u pitanju ovisnost. Razgovaralo se i o jednakopravnosti spolova te položaju žena i muškaraca u promociji zdravlja i prevenciji ovisnosti, kao i faktorima zaštite, ali i faktorima rizika, kojima su izloženi/e djeca i mladi.

I u večernjim terminima nastavljen je rad na temama modula. Tako su na „Market place“ svi prisutni prezentirali rad svojih organizacija s mladima na području prevencije i uopće. Zahvaljujući ovoj aktivnosti, veliki broj organizacija dogovorio je suradnju za ubuduće. Dio večernjeg programa upotpunili/e su i volonteri/ke udruge NARKO-NE koji/e su kroz osam radionica na kreativan, zanimljiv način sudionicima/cama edukacije predstavili/e ovisnosti, ali i prezentirali/e projekte NARKO-NE-a kroz koje rade na prevenciji ovisnosti kod svojih vršnjaka/kinja.

Na narednom susretu, koji će se održati od 19. do 22. svibnja/maja, sudionici/ice će se upoznati s temom „Pedagogija doživljaja i okoliša“.

Projekt JUPPO realizirat će se kroz sedam edukativnih modula od 4-5 dana vođenih od strane internacionalnih stručnjaka/kinja. 18 sudionika/ica iz cijele BiH će usvojiti stručne i pedagoške kompetencije za praktični rad s mladima na području prevencije ovisnosti. Organizacije i institucije iz kojih dolaze sudionici/ice će formirati neformalnu mrežu kako bi postali profiliran partner donositeljima odluka koje se tiču poboljšanja uvjeta za odrastanje djece i mladih u društvu bez ovisničkog i nasilnog ponašanja.

Josip Milanović, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”
Denija Hidić, Fondacija CURE

 

Održan četvrti modul projekta JUPPO- Pedagogija doživljaja i okoliša II

U sklopu projekta JUPPO-Stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH , u hotelu Maršal na Bjelašnici u periodu od 15. – 18.5.2015.g. održan je četvrti modul pod nazivom Pedagogija doživljaja i okoliša II. Trener i trenerica ovog modula bili su Beate Einetter iz Klagenfurta i Ewald Spießmayr-Bernardino iz Ansfeldena, Austrija.

Na četvrtom po redu modulu Pedagogija doživljaja II JUPPO projekta, imali smo priliku ne samo da učimo i praktično prođemo kroz sve vježbe i aktivnosti koje su treneri pripremili za nas, već i da se stavimo u drugu, novu ulogu.
Ta uloga je nama svima vrlo dobro poznata i sastavni je dio našeg svakodnevnog života, ali tokom JUPPO modula, ovo je bila prva prilika da s okušamo i iskažemo u ulozi trenera/voditelja aktivnosti.

Svi učesnici su imali zadatak voditi aktivnosti, a zatim i refleksije, što se pokazalo kao vrlo uspješno naročito zbog toga jer smo uspjeli da savladamo sve izazove. Radili smo vježbe iz prirode; skupljanje blaga, skrivena kamera, močvara puna krokodila, balansiranje loptice, labirint izazova, voda kao izvor života. Dobro, neke izazove i nismo baš do kraja savladali, ali i to je dio procesa učenja. Kao grupa i pojedinačno doživjeli smo prvi vrhunac zajedničkog rada što smo i praktično potvrdili penjanjem prema vrhuncu Bjelašnice. 

Na visini smo se i usmijerili budućim vrhuncima u zajedničkom radu tj. strukturalnom umrežavnjem naših matičnih organizacija
Projekt realizira Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva.

 

Također vam se može svidjeti…