Putujuće Feminističke Radionice u organizaciji Fondacije CURE na sestrinskom festivalu VoxFeminae u Zagrebu

Putujuće Feminističke Radionice u organizaciji Fondacije CURE na sestrinskom festivalu VoxFeminae u Zagrebu

 

Datum: 05.11.2011.

Mjesto: POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Vrijeme: 16:00 sati

 

Jednodnevna radionica će biti jedinstvena prilika mladim ženama da saznaju više o ženskim ljudskim pravima, ženskom pokretu – feminizmu, različitim razdobljima u ženskom pokretu, pobjedama koje je osigurao ženski pokret i ženama liderkama i vizionarkama.

 

Putujuće Feminističke radionice su originalno iskustvo učenja o:

  • Ženskim ljudskim pravima u  svijetu
  • Ženskom pokretu
  • Angažiranoj umjetnosti

 

Mlade žene će se moći upoznati sa osnovnim terminima spola i roda, diskriminacije, rodne jednakosti, genderfobiji, rodnoj jednakosti, odnosima među rodovima, rodnoj senzitivnosti, vrstama feminizma i drugim pojmovima, kako bi mogle/i da se bolje razumijemo i prihvatimo različitosti među nama. Učesnice radionice će raditi određene vježbe kako bi odredile i uvidjele koje rodne uloge od nas zahtjeva društvo i kako se to društvo ophodi prema osobama koje izgrađuju vlastite identitete.

 

Na radionici će učesnice moći pogledati dokumentarni film koji će prikazati sa kojim se sve teškoćama i diskriminacijama susreću žene u regiji, kako mediji podržavaju stereotipe i na koji način mogu žene mjenjati situaciju.

U subotu, 05.11.2011. godine tokom cijelog dana u prostorijama POGONa – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade bit će izložba Heroina.

 

IzložbaHEROINEsadrži prikaz više od pedeset moćnih žena i seže u prošlost i sadašnjost ženske istorije, nudeći inspirativne priče koje i danas potiču nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava. Izložbu sačinjavaju predstavnice iz BiH i svijeta: književnosti, inovacije i nauke, filma, fotografije, ekologije, mira, muzike i politike.

U nekoliko gradova ćemo u suradnji sa lokalnim umjetnicama održati performans, prikazivanje filmova ili čitanje poezije.

 

Osim 15 bh. gradova u kojima će se u toku 2011. godine realizirati putujuće feminističke radionice, organizovat ćemo radionice i u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj.

 

Radionice se realiziraju  zahvaljujući podršci CFD.

 

Također vam se može svidjeti…