Mersiha: Niko neće riješiti vaš problem dok se vi ne počnete borite za njegovo rješenje

Intervju sa Mersihom Skejić realizovan je u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava”, koji finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena koji kroz dvije godine implementacije radi na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset općina Bosne i Hercegovine, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

U Mjesnoj zajednici Hajderovići u općini Zavidovići 2016. godine Mersiha Skeljić osnovala je Udruženje žena “Pašinke” s ciljem da pomogne svojoj lokalnoj zajednici posebno ženama u rješavanju njihovih problema.

Iako se Mersiha mnogo prije nego je osnivanja Udruženje bavila aktivizmom i zagovaranjem ženskih ljudskih prava vodila ju je misao da bi veća grupa žena koja je spremna da se bavi volontiranjem za zajednicu i aktivno uključi kao aktivistkinje, moglo mnogo više da uradi za zajednicu, a ujedno i za sebe i svoje mještane i mještanke kojima treba neki vid pomoći ili podrške.

Ona kaže da je mnogo nebrige za narod, mnogo toga se treba mijenjati i pokušati poboljšati te je svojim entuzijazmom uz podršku istomišljenica krenula u promjene.

Ono što radi u svojoj zajednici da bi skrenula pažnju na diskriminaciju je prvenstveno da svaku ženu upozna s njihovim pravima i mogućnostima da bi se same osvijestile i vidjele da može i drugačije i bolje ne samo za njih već i njihovu porodicu. Kao drugi korak je stalno i uporno podsjećanje nadležnih na probleme u zajednici, a to rade ili pismeno ili usmeno kao i mnogobrojnim dopisima pa i uličnim akcijama.

Ipak na tom putu punom trnja nailaze na prepreke i to ne samo od nadležnih i odgovornih za rješavanje nekog od problema, nego su suočene i sa nezadovoljstvom od jednog broja stanovništva koje uopće ne razumije da se one kroz njihov aktivizam bore i za njih.

– Ali mi još uvijek imamo snage i volje da se “borimo” za svoja prava kao i za one osobe koje ne mogu ili ne znaju kako to postići ili učiniti nešto – kaže Mersiha i dodaje da im je na prvom mjestu solidarnost i poboljšanje života žene na selu.

U tom smislu izdvojila je da im je najvažnije dovesti specijaliste u njihovu područnu ambulantu, jer imaju mnogo žena u starijoj životnoj dobi, penzionerki koje imaju veliki problem da izdvoje novac za odlazak do grada i plaćanje participacija.

Također, problem im predstavlja nepostojanje pitke vode tokom cijele godine na čemu rade već tri godine zbog čega se nadaju da će nadležni konačno prepoznati njihov trud i početi raditi svoj posao.

Mersiha je uvijek na usluzi svim mještanima/mještankama kao i druge članice Udruženja. Pokreću inicijative, dogovaraju sastanke s nadležnima, motiviraju ih za rješenje ovih problema, a na prvom mjestu su im žene.

– Moram priznati da još uvijek učim i to rado radim za sebe i za svoje mještane ne očekujući apsolutno ništa za uzvrat. Sretna sam kad su moja podrška i kada prepoznaju da mogu promijeniti stvari na bolje samo da se malo uključe jer je pasivnost bolest – stava je Mersiha.

Kaže da je ponosna što su uspjele osigurati izgradnju dječijeg igrališta u njihovoj mjesnoj zajednici Pašin Konak kojeg do sada nije bilo, a pored toga uspjele su obnoviti jedan dio vodne infrastrukture tako da sada imaju redovniji pristup pitkoj vodi.

Prekretnica se desila kad je ostala bez posla 2008. godine te je uz pomoć porodice registrirala obrt za preradu voća i povrća i tako postala zaposlena samostalna žena koja se bori, radi i živi od svog truda.

Kaže da ju najviše obeshrabruje pasivnost zajednice na njihove probleme i potrebe te nedostatak hrabrosti kod žena da izađu iz svoje zone komfora i riskiraju za svoje dobro, ali i činjenica što svakim danom shvata da nemaju kome da se obrate i iznesu svoje ili probleme ili rješenja na njih

Ono što bi htjela mijenjati u svojoj lokalnoj zajednici je da jednog dana ugleda više žena na pozicijama odlučivanja i planiranja odnosno u Savjetu Mjesne zajednice te da žene postanu hrabrije i vjeruju u sebe.

Udruženje „Pašinka“ jedno je od deset nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine koja su dio projekta “Zagovaranje za ženska prava” koji finansira Evropska unija, a implementiraju Fondacija CURE i Fondacija za ekonomsko osnaživanje žena.

Mersiha ističe da je to nešto što slijede, rade i žive već dugo godina i sa ovom ogromnom pomoći fondacija uče i idu korak dalje. Nada se da će stoga i uspjeti ostvariti svoje ciljeve jer Udruženje postaje snažnije, a lokalna zajednica više vjeruje u ono što rade.

Poručila je na kraju svima da niko ama baš niko neće riješiti njihov problem dok ga ne iznesu i počnu se boriti za rješenje.

Također vam se može svidjeti…