Ekonomski snažne i neovisne žene spremne su boriti i za druga svoja prava

Intervju sa Medinom Omanović realizovan je u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava”, koji finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena koji kroz dvije godine implementacije radi na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset općina Bosne i Hercegovine, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Želja da nešto promijeni u svojoj lokalnoj zajednici potakla je Medinu Omanović, predsjednicu Udruženja „Aktiv žena Donje Moštre“ Visoko na aktivizam. Vođena željom da pomogne drugima postala je aktivna članica društva. Najviše ju je zaboljelo to što su žene totalno neaktivne, ne traže svoja prava i ne žele uopće da se ističu i nameću.

Kroz Udruženje organizirala je razne radionice i edukacije o temi jačanja žene kako bi se one lakše izborile za svoj položaj. Namjera im je da žene aktivnije uključe u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici jer je jedna od najvidljvih diskriminacija to da ni jedna žena nije na mjestu odlučivanja, za početak u Savjetu Mjesne zajednice.

– Uspjele smo biti vidljive i da se nametnemo, predložile smo ženu za Savjet Mjesne zajednice, organizirale smo tribine na što smo ponosne i na kraju vjerovatno naše nedovoljno iskustvo doprinijelo je tome da nismo uspjele. Nedostajalo je nekoliko glasova da ona bude izabrana, ali nećemo odustati, nastavit ćemo se dalje boriti – obećava Medina.

Osim ove susretale su se i s brojnim drugim preprekama, a među njima najveća je ona tradicionalna jer se kao žene još uvijek bore s tim da ih se počne gledati drugačije kroz njihov aktivizam, a snagu im daje to što primjećuju da kroz njihovo djelovanje i edukacije postaju sve jače. Medini su motivacija žene i djevojke koje konstantno napreduju, a to je moguće postići kroz edukacije i solidarnost sa ženama i naravno mijenjanjem njihovog pogleda na život.

Za nju je od najveće važnosti da žene uđu na mjesta gdje se odlučuje te da se svojim radom nametnu i budu vidljivije i poštovanije, ali i da se nađu načini kako bi žene ekonomski ojačale jer samo ako je žena ekonomski jaka ona se može boriti i za ostale stvari, ako su ekonomski ovisne o nekom drugom onda im je sve teže. Kada su ekonomski jake, jake su i na drugim poljima, poručuje Medina.

Žene pokušavaju izvući iz kuće i odvojiti ih samo od kućnih poslova i zone komfora te da dođu na mjesta gdje će ih neko čuti i razumjeti te osnažiti ekonomski, ali i mentalno. „Kod nas su žene po tradiciji u kući i bave se poljoprivredom još ako su nezaposlene onda ostaju da trpe i šute. Mi pokušavamo da to promijenimo, donekle uspijevamo, ali je rano govoriti o konkretnijim rezultatima jer nismo ni mi dugo u toj borbi“, kaže Medina.

Naglašava Medina da bi im rad u Udruženju olakšalo ako bi neka od njih bila članica Savjeta Mjesne zajednice Donje Moštre, ali kao nevladina organizacija rade na brojnim projektima, sarađuju s drugim organizacijama i poslije svakog projekta izađu snažnije i spremnije da se bore za svoj status.

„Najvažnije je šta ostaje iza nas, voljela bih da me se sjećaju po tome da sam se borila za ženska prava i uradila neke stvari koje do sad nisu drugi u našoj zajednici. Obeshrabrujem je to što je teško uticati na svijest mještana i žena posebno. One bi trebale izaći i progovoriti, ali uvijek ima i onih koje drugačije misle i nadamo se da će u budućnosti biti bolje“, poručila je.

Problem im predstavlja i činjenica da nemaju sigurne prostorije za Udruženje gdje bi žene mogle doći da se obrate sa svojim problemima, gdje bi održavali edukacije i sve ono što je za dobrobit žena. U njenoj lokalnoj zajednici žene se uglavnom bave poljoprivredom i najviše bi željele da žene ojačaju na ekonomskom planu, nabave im plastenike i osiguraju siguran plasman njihovih proizvoda jer se žene bore za ekonomsku stabilnost. Bilo bi dobro, dodaje Medina, kada bi potakle mlađe stanovništvo da se što više uključi u aktivizam i volonterizam. Već imaju mladih članica koje su mnogo toga naučile kroz aktivizam te svojim primjerom pokazuju šta se sve može uraditi kroz nevladinu organizaciju i aktivizam.

Udruženje „Aktiv žena Donje Moštre“ jedno je od deset koje je uključeno u projekat “Zagovaranje za ženska prava” koji finansira Evropska unija, a Medina kaže da se prije toga nisu bavile zagovaranjem ženskih prava i osiguranjem komunikacije s institucijama. Kroz ovaj projekat došlo je do poboljšanja saradnje s lokalnim zajednicom i gradskim institucijama te su postale vidljivije. „Da nije bilo ovog projketa ne znam da li bismo se mi odvažile da krenemo same u poduzimanje koraka koje do sada nismo radile. Uspjele smo ostvariti bolju saradnju i s lokalnom zajednicom i općinom i gradonačelnikom. Nadam se da će sve biti drugačije kako bi ženama bilo bolje“, ističe Medina.

Medina kaže da samo sretna žena može doprinijeti sretnijoj porodici i društvu. Mišljenja je da to lokalne vlasti mogu učiniti kroz razne projekte koje je moguće uskladiti s njihovom vizijom i misijom i koji će ojačati žene. „Ne možemo promijeniti društvo, ali možemo mijenjati sebe. Kada bi svako mijenjao sebe, svima bi bilo bolje“, zaključila je Medina.

Također vam se može svidjeti…