Javno reagovanje Klub parlamentarki u Zastupničkom domu PFBiH

Javno reagovanje Klub parlamentarki u Zastupničkom domu PFBiH

Povodom stravičnog slučaja teškog porodičnog nasilja, u kome je gotovo na smrt pretučena trogodišnja djevojčica iz Travnika, Klub parlamentarki najoštrije osuđuje ne samo ovakav vid nasilja u kojem je žrtva bespomoćna djevojčica od svega  tri godine, nego nasilje uopće.

Izražavamo zabrinutost nad sudbinom djevojčice koja je žrtva zlostavljanja, naročito zbog činjenice da je nasilnik nakon 48h pušten na slobodu. Sama vijest o počinjenom nasilju nad trogodišnjom djevojčicom poziv je za uzbunu i akciju. Klub parlamentarki poziva nadležne organe i institucije da sprovedu detaljnu istragu, ali ne samo sa stanovišta krivične odgovornosti, nego da se i iz ovog nerazumnog čina izvuku pouke i pokrenu procedure koje će u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti slične događaje u budućnosti.

Potreba za snažnijom i djelotvornijom akcijom je neophodna, jer je jasno da su zakazale institucije sistema. Svakako je i ovaj zločin alarm da snažno dignemo svoj glas ne samo protiv nasilja u porodici, nego protiv nasilja općenito. Naše je društvo, nažalost, postalo neosjetljivo i nijemo na mnoge slučajeve nasilja, pa je bilo samo pitanje dana kada će se pojaviti ovako drastični slučajevi.

Klub parlamentarki će zbog svoje pozicije i odgovornosti prema građanima pratiti kompletan razvoj ovog slučaja i u skladu sa svojim nadležnostima poduzeti odgovaraujće korake.

 

Klub parlamentarki u Zastupničkom domu PFBiH

Također vam se može svidjeti…