Husić: Žene svojim radom i trudom mogu steći ekonomsku nezavisnost

Tekst je u cjelosti preuzet sa stranice http://novovrijeme.ba/husic-ene-svojim-radom-i-trudom-mogu-steci-ekonomsku-nezavisnost/

Husić: Žene svojim radom i trudom mogu steći ekonomsku nezavisnost

Više od dvadeset žena iz Sarajeva i Zenice predstavilo je danas svoje poslovne vještine, znanja i sposobnosti na mini sajmu u Sarajevu

Dio je to programa pomoći ekonomskog osnaživanja žena koje su preživjele nasilje, pod naslovom “Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj nezavisnosti”.

“Drago mi je što predstavljam američku vladu na ovom događaju pošto je za nas ekonomsko osnaživanje žena jedan od najvećih prioriteta”, istakla je u uvodnom obraćanju predsjedavajuća Komisije za osnaživanje žena u američkoj ambasadi u BiH Anna Radivilova.

Direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz je izjavila da je to jedan od koraka ka ekonomskoj nezavisnosti žena. Po njenim riječima, svaka četvrta žena u BiH trpi nasilje. Najčešće, žene koje su žrtve nasilja u porodici su i žrtve ekonomskog nasilja koje je baza svih ostalih vrsta nasilja, te čini ženu taocem u jednoj zajednici kada je ona zbog ekonomske ovisnosti o počinitelju nasilja prinuđena da trpi i ostale oblike nasilja.

“Kada izađu iz sigurnih kuća nakon određenog perioda žene su same. Često se vrate zlostavljaču jer su ekonomski u potpunom ropstvu”, dodala je Alađuz.

Direktorica nevladine organizacije “Medica” Zenica Sabiha Husić je rekla da su žene pokazale da svojim radom, trudom mogu steći ekonomsku neovisnost. Ona je ocijenila da je situacija jako teška kada se govori općenito o nasilju, te da se čini da je teža nego prethodnih godina kada je riječ o nasilju u porodici.

“Kada govorimo o sigurnim kućama i njihovom finansiranju mnogo se očekivalo od novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je donesen krajem 2012. godine, a zvanično počeo s implementacijom 2013. Definisano je ko finansira zbrinjavanje, pomoć i podršku žrtava, a prije svega ovdje govorimo o ženama i djeci, žrtvama nasilja”, kazala je Husić.

Ona je naglasila kako se čini da niko ne želi u ovom momentu da adekvatno primjenjuje zakon i podzakonske akte, te da se slijede primjeri koji su već razvijeni kako bi se pružila kvalitetna podrška žrtvama nasilja i kako bi se nasilje preveniralo.

Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije je kazala da nevladine organizacije već 15 godina vode sigurne kuće čije finansiranje nije uvijek bilo riješeno, ali su uvijek primale one koji su u stanju potrebe.

“Sigurne kuće postoje i uvijek će biti utočište. Problem s finansiranjem ne možemo riješiti u jednom danu, niti možemo reći da su sve kuće u istom položaju, jer pojedine imaju obezbijeđeno finansiranje, a neke nemaju”, dodala je Mujezinović.

Ova inicijativa je nadogradnja projekta Interventni fond za žensko poduzetništvo koji od 2011. godine novčano i edukativno pomaže nezaposlenim ženama da steknu ekonomsku stabilnost (25 žena).

Odabir ovogodišnjih korisnica, žena koje su preživjele nasilje, izvršen je uz podršku partnerskih organizacija – Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i Udruženja “Medica” Zenica, koje već godinama vode sigurne kuće te kroz psihosocijalnu pomoć omogućavaju ženama i djeci da izađu iz kruga nasilja i ekonomski se osamostale.

(Agencije)

Također vam se može svidjeti…