Fondacije CURE organizuje dodjelu nagrada nagrađenih srednjoškolaca i srednjoškolki

Fondacije CURE organizuje dodjelu nagrada nagrađenih srednjoškolaca i srednjoškolki koji/e su dostavili/e svoje pismene radove na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih!“

Proglašenje imena i dodjeli zahvalnica i nagrađenih 10 pismenih radova će biti organizovano u srijedu, 26.04.2017. godine sa početkom u 12:30 sati, u Sarajevu u prostorijama Fondacije CURE (Čekaluša 16).

Fondacija CURE je u periodu od 10.02.2017. – 10.03.2017. godine objavila konkurs za srednjoškolce i srednjoškolke da dostave svoje pismene radove na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih!“. Poziv je bio namijenjen mladim osobama s teritorije cijele BiH s ciljem iznošenja svojih stavova vezanih za nasilje koje se događa mladim osobama u različitim vrstama veza (prijateljskim, porodičnim, ljubavnim itd.) kako bi svojim radom ponudili/e odgovor na pitanje kako mlade osobe doživljavaju nasilje, kako se osjećaju i kako djeluju u svakodnevnim situacijama nasilja (nasilje na internetu, vršnjačko nasilje, nasilje u ljubavnim odnosima, nasilje na ulici, porodično nasilje i slično). 

Na objavljeni konkurs smo dobile sedamdeset pismenih radova iz cijele BiH. Fondacija CURE je obezbijedila od strane donatora Die Feministishe Friedensorganisation (cfd), da autori i autorice pet nagrađenih pismenih radova dobiju po jedan elektronski uređaj, u ovom slučaju tablet, kao nagradu za svoj angažman, dok je Fond otvoreno društvo podržao ovu inicijativu s dodatnim sredstvima, pa smo uspjele obezbijediti još dodatnih pet elektronskih uređaja (tableta).

Fond otvoreno društvo je podržao ovu inicijativu, nakon što smo u Fondaciji CURE došle na ideju da tražimo od pojedinaca/ki, organizacija/fondacija/ambasada, poslovnih subjekata da podrže ovu inicijativu te da obezbijede jedan ili više tableta kako bi uspjeli/e nagraditi što veći broj mladih osoba koje su se odvažile i kreirale fenomenalne pismene radove. 

Radovi koji su izabrani kao nagrađeni bit će objavljeni na društvenim mrežama i web stranicama Fondacije CURE. Nakon objavljenih pismenih radova planiramo raditi s mladim osobama da bismo kreirale/i performans/monolog u kojem će mlade osobe na sceni pričati i/ili čitati nagrađene pismene radove na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih!“.

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za ravnopravnost spolova i rodova zalažući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživačkih programa. Poziv za dostavljanje pismenog rada na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih“ je kreiran u slopu projekta „Rodno uvjetovano nasilje – Pogled iz drugog ugla: Nasilje u vezama mladih“ koji je podržan od strane CFD (Christliche Friedensdienst iz Švicarske) i ima za cilj da upozna mlade ljude putem radionica i edukacija s problemom nasilja i rodno uvjetovanog nasilja.

Također vam se može svidjeti…