Fondacija CURE organizuje online predstavljanje filma „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“

Fondacija CURE organizuje online predstavljanje filma „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“ putem zoom platforme i facebook fan page/a Fondacije CURE u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“

Fondacija CURE poziva sve zainteresovane na online predstavljanje filma „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“ u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“, u srijedu 10.03.2021. godine s početkom u 11:00 sati putem zoom platforme i facebook fan page/a Fondacije CURE.

Projekat “Žene i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini” je kreiran kako bi dokazao da su moguće pozitivne društvene promjene i da žene iz lokalnih zajednica donose te promjene! Od početka svog djelovanja Fondacija CURE bila je uključena u promociju feminističkog pristupa pravdi kroz Ženski sud, a danas smo aktivne članice regionalnog Ženskog suda, te nam je bitno da se ženski glasovi čuju i odjekuju, te da priče budu ispričane. Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvije nije uspjela prevladati posljedice nedostatka ženskog sudjelovanja u mirovnim pregovaračkim procesima. Kao što je poznato, žene nisu bile prisutne za pregovaračkim stolom, pa stoga mirovni sporazum nije uzeo u obzir potrebe žena i djevojaka, što je rezultiralo dugoročnim negativnim učinkom na svakodnevni život građana 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pored mnogobrojnih aktivnosti, projekt je rezultirao publikacijom i filmom „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“. Projekat je kreiran kako bi dokazao da su moguće pozitivne društvene promjene i da žene iz lokalnih zajednica donose te promjene!

Mi vjerujemo da su promjene moguće i da dijelimo zajedničku misiju, a to je društvo u kojem se ne toleriše nasilje, neravnopravnost i diskriminacija. U ovom filmu osigurale smo siguran prostor ženama iz Prijedora, Kozarca, Bihaća, Drvara, Bosanskog Grahova, Konjica, Konjević-Polja, Srebrenice, Bratunca i Tinje/Srebrenika da ispričaju svoje priče, te da naučene lekcije prenesemo na sljedeće generacije i na druge žene u drugim konfliktnim zonama.

Zahvaljujemo se partnerskim organizacijama i ženama koje su  dale doprinos prilikom kreiranja filma i publikacije!

Aktiv žena Tinja, Srebrenik Glas žene Bihać Udruženje žena JADAR, Konjević-Plje Udruženje žena NERA, Konjic Udruženje Prijedorčanki IZVOR Selma Osmanović, Nevzeta Hasanović, Seida Karabašić, Saima Hodžić, Aldina Suljić, Enisa Raković, Živana Sabljić, Danka Zelić, Majka Mejra Dautović, Ifeta Mejremić, Zora Kuljanin, Paša Suljić, Đemila Muminović, Valentina Gagić, Elvedina Alić, Ilvana Bakoš, Suada Poturović, Mirjana Raguza, Emsuda Mujagić, Nusreta Sivac, Refika Ališković, Tomislavka Pavić.

Tim koji je učestvovao u realizaciji aktivnosti ispred Fondacije CURE: Merisa Bašić – producentica , Ajna Jusić – istraživačica Jadranka Miličević – voditeljica radionica Denija Hidić – koordinatorica projekta.

Mi vjerujemo da su promjene moguće i da dijelimo zajedničku misiju, a to je društvo u kojem se ne toleriše nasilje, neravnopravnost i diskriminacija.

Kako biste dobili/e svoj primjerak filma kontaktirajte ured Fondacije CURE na 033 207 561 ili pišite na email denija@fondacijacure.org

Vidimo se na online projekciji!

Fondacija CURE

Također vam se može svidjeti…