Fondacija CURE objavljuje javni poziv za srednje škole na području općine Novo Sarajvo radi učešća u projektu ”Siguran prostor za mlade”

Fondacija CURE započela je implementaciju projekta “Siguran prostor za mlade” ( udaljem tekstu: Projekt) podržanog u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Novo Sarajevo. Cilj ovog projekta je osnažiti srednjoškolce/ke u općini Novo Sarajevo da učešćem u projektnim aktivnostima stvaraju siguran prostor kako za sebe tako i za svoje vršnjake/inje.

Kroz različite aktivnosti poput radionica, online kampanja i filmskih projekcija, mladima se pruža osnovno znanje o rodu, spolu, vršnjačkom nasilju, rodno zasnovanom nasilju, stereotipima, predrasudama, diskriminaciji i cyberbullingu.

Na ovaj način, pozivamo vas da u svojim školama promovišete projektne aktivnosti i potaknete učenike/ce na učešće. Kako ove aktivnosti predviđaju i saradnju sa nastavnim osobljem, molimo vas da se odazovete ovom pozivu kako bi razgovarali o modelima saradnje, mogućem održavanju radionica u vašim školama i zajedničkim budućim aktivnostima.

U nastavku, slijedi kratak opis predviđenih aktivnosti.

Projektne aktivnosti:

Šest radionica:

•           Radionica o rodu, spolu i uvodu u vršnjačko nasilje i rodno zasnovano nasilje (mart)

•           Radionica o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju (april)

•           Radionice (2) o maloljetničkom nasilju i nasilju u porodici (maj)

•           Radionica o oblicima nasilja, stereotipima i diskriminaciji (juni)

•           Radionica o cyberbullyingu (septembar)

Online aktivnosti

Grupa učenika/ca će učestvovati u online aktivnostima uključujući forum diskusije, kreiranje blogova i dijeljenje iskustava, što će omogućiti stvaranje digitalne zajednice koja aktivno doprinosi prevenciji nasilja.

Projekcije filmova s moderiranom diskusijom:

1.         Projekcija filma “Nulta tolerancija na nasilje” s moderiranom diskusijom (maj): Naglašavanje važnosti nulte tolerancije i poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u sprečavanju nasilja.

2.         Projekcija filma “Šta je rodno zasnovano nasilje?” s moderiranom diskusijom (Jun): Osiguravanje praktične metode prikazivanja realnosti nasilja i poticanje dubljeg razumijevanja.

Organizacija sastanaka s nastavnim osobljem  s ciljem uspostavljanja saradnje i dijaloga, te dijeljenja iskustava i mogućnosti nastavka saradnje.

Za više informacija, molimo kontaktirajte Fondaciju CURE na enida@fondacijacure.org  ili na broj 061204990.

Hvala!

Također vam se može svidjeti…