Fondacija CURE obilježila 16. dana aktivizma u 2018. godini – Aktivnostima u sklopu programa ”Sve jednake Sve vidljive“

U toku 16. Dana aktivizma Globalne kampanje protiv rodnozasnovanog nasilja Fondacija CURE organizovala je niz događaja u saradnji s ženskim organizacijama. Sve aktivnosti su realizovane u sklopu programa „Sve jednake Sve vidljive“.

Na Međunarodni dan žena, 25.11.2018. Fondacija CURE organizovala je uličnu akciju ispred Sarajevske Tržnice, a u sklopu istog programa Udruženje „Viktorija“ Pale  u saradnji s Fondacijom CURE održala je Okrugli sto u Općini Pale posvećen problematici nasilja nad ženama.

Dana, 27.11.2018. godine aktivistkinja Nedžada Avdić iz Tuzle dala je podršku programu „Sve jednake Sve vidljive“ organizacijom promocije knjige „One su naše danas…“ održane u Konjević Polju.

Dan prije obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Fondacija CURE je u saradnji s neformalnom grupom “Bugojanke”, Udruženjem “DONNA” i Mrežom žena s invaliditetom organizovala 02.12. posjetu Staračkom domu u Potočanima u Bugojnu.

 

03.12. s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Fondacija CURE je zajedno sa Posebnim mamama organizovala okrugli sto i uličnu akciju u Sarajevu.

Ciljano zagovaranje institucionalizacije 8. decembra “Dan sjećanja na žene stradale u ratu” Fondacija CURE u saradnji s Udruženjem Sinapsa s Filozofskog fakulteta u Sarajevu organizovala podjelu cvijeća i informativnih letaka građankama i građanima.

Aktivistkinje i predstavnice Udruženja H.O. Horizonti iz Tuzle i Nove Ženske Inicijative obilježile su 08.Decembar u Tuzli gdje su kroz razgovor s građankama i građanima ukazale na važnost očuvanja sjećanja na žene stradale u ratu.

Fondacija CURE je uključena u inicijativu obilježavanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu. Sa mnogobrojnim aktivistkinjama širom BiH obilježava 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu BiH, te zajednički zagovaraju da 8.12. uđe u zvanični kalendar praznika BiH.

 

Program „Sve jednake Sve vidljive“ nastao je 2017. godine kao proces istrajnog aktivističkog rada Fondacije CURE i drugih ženskih organizacija na osiguranju ravnopravnog učešća žena u svim politikama i vidljivosti osobito marginalizovanih grupa žena u malim lokalnim zajednicama.

Područja rada u tačno mapiranim područjima su rezultat podrške kroz projekt koji Fondacija CURE realizuje od 2017. godine Žensko zagovaranje za rodnu ravnopravnost – a follow up.

 

 

Također vam se može svidjeti…