Speak up against violence!

Fondacija CURE je u 2021 počela sa realizacijom projekta „Speak up against violence!“ („Progovori o nasilju!“) u partnerstvu sa Autonomnim ženskim centrom (AŽC) iz Beograda, Republika Srbija koji ima supervizorsku ulogu u procesu prenošenja znanja.

Primarni fokus projekta je poboljšanje kapaciteta 5 lokalnih organizacija za ženska prava kroz obrazovanje 10 mladih žena da budu vršnjačke edukatorice za mlade na temu sprečavanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u omladinskim vezama.

Projekat ukazuje na nultu toleranciju nasilja motivirajući mlade osobe da budu pokretači/ce pozitivnih promjena, stvarajući siguran prostor i zdravije okruženje. Sa ovim projektom pružaju se alati za različite ciljne grupe s ciljem da preuzmu odgovornost i koriste resurse i znanje u svrhu zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja. Različite ciljne grupe  (ženske nevladine organizacije, Vijeća mladih, udruženja mladih i mlade žene) koje su dio obrazovnog programa na projektu postat će pokretači/ce i kreatori/ke različitih aktivnosti i radionica s ciljem edukacije drugih o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Kroz ovaj projekat stvaramo siguran prostor – privatne i javne prostore koristeći različite medijske alate (internet platforme, nove medijske platforme, društvene mreže itd.) sve u cilju kako bismo osnažili mlade da govore o rodno zasnovanom nasilju u vezama mladih.

Na ovom projektu je angažovano 5 lokalnih organizacija za ženska prava iz 5 gradova u BiH ( Zenica, Banja Luka, Bijeljina, Tuzla i Sarajevo), svaka organizacija je osigurala 2 mlade žene (vršnjačke edukatorice- „peer educators“) od 18-25 godina koje su prošle kroz trodnevne sastanke obuke, programe mentorstva i studijsku posjetu, pohađale Trening za trenerice sa ciljem da postanu edukatorice za mlade i lice kampanje „Mogu reći ne – Ljubav nije nasilje“ u procesu implementacije projekta.

Za više informacija o samom Projektu kao i slike i video zapise sa aktivnosti pratite naš Instagram račun: @progovorionasilju i korištenjem hashtaga #progovorionasilju podržite naš rad.

Drugi projekti…

Safe Space for Youth

Safe Space for Youth

In February 2024, Foundation CURE launched the project "Safe Space for Youth," supported by the Regional Program on...

read more