8. april – Svjetski dan Roma/kinja

Svetski dan Roma – 8. april ustanovljen je 1971., kad je u Londonu održan prvi Svetski kongres Roma. CARE International North-West Balkans (NWB)  želi, zajedno sa partnerskim organizacijama koje se bave unapređivanjem položaja romske nacionalne manjine iz četiri zemlje regiona, da doprinese obeležavanju ovoga dana, započinjući  regionalnu kampanju usmerenu na osnaživanje Romkinja i podizanje svesti javnosti o njihovom položaju u današnjem društvu.

Video spot u trajanju od 2 minuta i 12 sekunda predstavlja četiri žene, Romkinje, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koje ukazuju na predrasude i  diskriminaciju sa kojom se susreću, ali i na potrebu za obrazovanjem i zapošljavanjem Romkinja. Istovremeno, one same predstavljaju svetle primere koje treba približiti svim gledaocima kao novu, pozitivniju sliku Romkinja i romske populacije, a manjinskom stanovništvu pružiti nadu i motivaciju za učenjem i napredovanjem. Sve žene u video spotu su aktivistkinje i kroz organizacije civilnog društva deluju u svojim zajednicama na unapređivanju položaja romske žene u društvu.

  

Kampanja je jedna od aktivnosti trogodišnjeg regionalnog projekta „Osnaživanje žena Romkinja“ koji realizuje CARE International NWB, u okviru Dekade uključivanje Roma 2005-2015, u partnerstvu sa ženskim romskim organizacijama civilnog društva iz regiona:

1.    „Bolja budućnost“-Tuzla (BiH)

2.    „Centar za romske inicijative“- Nikšić (Crna Gora)

3.    „Romski ženski centar – Bibija“ – Beograd (Srbija)

4.    „Romsko srce“ – Jagodnjak (Baranja, Hrvatska)

Projekat finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Kampanja je nastala je u produkciji Romedia fondacije iz Budimpešte i službeno će se realizovati do 14. maja 2010. kada će u Beogradu biti održana regionalna konferencija, u organizaciji CARE International i partnera, na temu: „Uloga i učešće Romkinja u realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma 2005-2010“.

Ukoliko ste zainteresovani za dodatne informacije, intervjue ili gostovanja, molimo Vas da nas kontaktirate:

Romski ženski centar BIBIJA

Đurđica Ergić

011/ 324-54-54

064/ 20-13-601

e-mial: bibija@eunet.rs

www.bibija.org

Također vam se može svidjeti…