Saopštenje Žena u crnom: Kontinuitet srpskog poricanja genocida u Srebrenici!

Prenosimo današnje saopštenje feminističke mirovne organizacije Žene u crnom Beograd, Srbija

Kontinuitet srpskog poricanja genocida u Srebrenici!

Danas, 31. marta 2010. godine, Skupština Republike Srbije, usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Posle duge rasprave, u kojoj su se mogle čuti fašističke izjave poslanika Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije, poslanici narodnog parlamenta izglasali su Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Ovom i ovakvom Deklaracijom nastavlja se kontinuitet poricanja činjenice da je u cilju realizovanja državno organizovanog projekta stvaranja etnički čiste velike Srbije, država Srbija izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, čineći pri tom brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici! Ovom Deklaracijom Skupština Srbije, odbijajući da genocid u Srebrenici nazove tim imenom, relativizuje učešće Republike Srbije u ovom strašnom zločinu falsifikovanjem činjenica i relativizovanjem konteksta vođenog rata. Na ovaj način Skupština Srbije svesno je ignorisala presudu Međunarodnog suda pravde (od 26. februar 2007. godine) kao i presude Haškog tribunala (slučajevi: Krstić, Jokić, Blagojević), u kojima su sudski utvrđene činjenice da se na prostoru Srebrenice dogodio genocid! U presudi Međunarodnog suda pravde kaže se da je Srbija odgovorna što genocid nije sprečila, a u presudi generalu vojske Republike Srpske, Radislavu Krstiću, stoji da je van razumne sumnje utvrđeno postojanje genocidne namere.

Skupština Republike Srbije se i ovoga puta narugala žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama, kao i ostalim preživelim, još jednom izbegavajući da pokaže solidarnost sa žrtvama zločina počinjenog u naše ime, da osudi i kazni sve one koji su učestvovali u genocidu.

Najoštrije protestvujemo protiv ove odluke Skupštine Srbije i zahtevamo da država Srbija isporuči Haškom tribunalu ratnog zločinca Ratka Mladića.

Žene u crnom će i dalje svakog 11. dana u mesecu protestvovati sa zahtevom da Skupština Republike Srbije 11. jul proglasi danom sećanja, ne na zločin, nego na genocid u Srebrenici!

U Beogradu,  31. mart 2010.

Žene u crnom

Također vam se može svidjeti…