17X-Press sesija

Djeca bez roditeljskog staranja kao marginalizovana grupa u Bosni i Hercegovini

14.08.2010. u 11:00, Kuća ljudskih prava, Ante Fijamenga 14b, Sarajevo

1212380851WJFKi15

Uvodničar sesije je Amir Zelić, direktor Dječijeg doma Bjelave. Govorit će o djeci bez roditeljskog staranja, način na koji mediji izvještavanju kada se radi o ovoj marginalizovanoj kategoriji, o uključivanju djece bez roditeljskog staranja u društvene procese i njihovom mjestu u Bosni i Hercegovini kada postanu punoljetni/e.

U Bosni i Hercegovini postoji oko 2000 do 4000 djece bez roditeljskog staranja. Tačna statistika nije poznata, jer ne postoji jedinstvena baza podataka i zbog nejasnih zakonskih definicija.

Većina djece dolazi iz socijalno ugroženih porodica koje su trenutno bez roditeljskog staranja zbog socioekonomskih razloga.

Nešto više od  1000 djece je zbrinuto u domovima, dječijim selima i životnim zajednicama širom  Bosne i Hercegovine, dok je veliki broj djece u hraniteljskim porodicama.

Uvodničar će govoriti o ulozi medija i ukazati kako mediji mogu na adekvatan način pomoći ovoj marginalizovanoj grupi. Na koji način mediji mogu educirati javnost i ukazati na kršenja mnogih dječijih prava? Na koji način mediji mogu pomoći u socijalizaciji djece bez roditeljskog staranja?

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa domaćim novinarkama i novinarima i ciljaju ohrabiti medijske profesionalke i profesionalce za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…